“Tesla je Hrvat koliko i vojvoda Đujić”: Ministar Vladan Vukosavljević o svojatanju naučnika – Čitajte u Nedeljniku

6
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u poslednjih mesec dana ponovo dospeo u žižu javnosti u raspravi oko porekla Nikole Tesle. Reagovao je na nove pokušaje oko toga čiji je Tesla naučnik.

Vukosavljević u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik odgovara na novi pokušaj prisvajanja Tesle, ali se osvrće i na stanje u srpskim medijima, Strategiju kulture, ulogu “Kosovskog zaveta” u kulturi…

“Kada bih ja prihvatao logiku koleginice Obuljen, onda bih mogao da je zamolim da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku Bana Jelačića, dodatno uklešu da je reč o srpskom vojskovođi, hrvatskog porekla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu, to jest Novom Sadu, Vlada Srbije je nedavno obnovila njegovu rodnu kuću. U to vreme, to nije bio deo Srbije, sada jeste. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i Ban Jeličić, srpski vojskovođa hrvatskog porekla”, ispričao je Vukosavljević.

“Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant – ruski naučnik, nemačkog porekla. Kant je ceo svoj život proveo u Kenigzbergu i neki kažu da ga nikad nije napuštao. Kenigzberg već dugo nije Kenigzberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već da idemo tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto može da se kaže i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porekla”, naveo je ministar kulture.

On potcrtava da je Nikola Tesla nesumnjivo Srbin.

“U vreme njegovog rođenja, to je bila Austrijska carevina. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svetskoj nauci zapravo građanin sveta i da pripada svima u tom smislu. Ali to važi i za Voltera, Dostojevskog, Getea, Ajnštajna, Stivena Hokinga… Veliki ljudi koji inspirišu svojim dostignućima mogu se smatrati građanima sveta u jednom širem smislu, ali dajte da vodimo računa. Oni nisu došli sa Jupitera, već su rođeni negde, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu ‘hrvatskim izumiteljem’?”, rekao je, između ostalog, ministar Vladan Vukosavljević u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Ceo intervju sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem čitajte u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 29. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

6 KOMENTARA

  1. Ministar Vukosavljevic je pravovremeno i principijelno reagovao , a da li se to nekome svidja ili ne to nije njegov problem. Ne moze logika za jednu stvar da vazi za drugu ne vazi.
    Treba znati da su Hrvati – ustase pobili 91 clana familije Tesla. Ko zna da li su time ubili i jednog nerodjenog Nikolu Teslu.
    Toliko o tim dusebriznicima koji tada zapalise i rodnu kucu N. Tesle.

  2. Ogronma većina ministara iz smučićeve vlade su u mentalnom smislu i kapacitetima radikalski balvani na kub.Nikad nije bilo gore vlasti od ovih .kraj. Kome nije jasno , onda ništa.

  3. Veliki genije Nikola Tesla je uvek govorio:Ponosim se svojim srpskim poreklo i Hrvatskom domovinom.

  4. TAJ NAZOVI MINISTAR, UMESTO DA PIŠE KOLIKO JE POP ĐUJIĆ U HRVATSKOJ ZAVIO U CRNO SRPSKIH KUĆA,ČIJI SU ČLANOVI BILI U PARTIZANIMA,OVAKO U SVOM NACIONALISTIČKOM SLEPILU VREĐA GENIJA!

Comments are closed.