“Teško shvatljivo”: Asošiejted pres o “sukobu Srbije i Crne Gore oko Rezolucije o Srebrenici”

1
Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

(Beta-AP) – Srbija i Crna Gora “sukobile su se zbog negiranja Beograda da je genocid počinjen u bosanskoj enklavi Srebrenici tokom balkanskih ratova, što je dodatno zaoštrilo odnose ta dva bivša bliska saveznika” – piše američka novinska agencija Asošiejted pres (AP).

Agencija navodi da je “crnogorski parlament doneo prošle sedmice rezoluciju o masakru oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici koji su izvršile trupe bosanskih Srba, a koje je sud UN-a za ratne zločine označio kao genocid”.

Rezolucijom Crne Gore zabranjeno je javno negiranje zločina i rečeno je da “za genocid ne treba kriviti Srbe uopšte, već samo one pojedince koji su počinili ratni zločin”.

AP podseća da je i ratnog komandanta vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića, i njihovog bivšeg političkog lidera Radovana Karadžića, Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Hagu osudio na doživotni zatvor zbog “genocida u Srebrenici”.

“Međutim, rukovodstvo Srbije ljutito je reagovalo na crnogorsku rezoluciju”, ocenila je agencija i navela da je crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo u ponedeljak da rezolucija nije usmerena protiv Srba, već protiv pojedinaca koji su počinili najgori zločin u Evropi od Drugog svetskog rata.

“Teško je shvatljivo da te ocene dolaze od lidera i državnika koji se zalažu za dobrosusedske odnose, najbliskiju saradnju u regionu i njegovu evropsku budućnost”, navodi AP iz saopštenja ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, piše dalje AP, rekao je da je crnogorska izjava “licemerna i cinična” i da “nedvosmisleno rezolucija pokušava da stigmatizuje celu srpsku naciju”.

Agencija objašnjava da je “rezolucija o genocidu u skladu sa zalaganjem Crne Gore da zaštiti ljudska i manjinska prava u okviru njenog nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji”.

Iako Srbija formalno ima isti cilj, “njeno populističko rukovodstvo negira genocid u Srebrenici i stvara bliske veze sa Rusijom i Kinom”, piše AP.

Rezolucija, smatra američka agencija, “ugrožava stabilnost vladajuće koalicije koja se prepire u Crnoj Gori, a koju čine uglavnom prosrpske stranke, ali i prozapadne grupe”.

“Crna Gora, sićušna jadranska država sa 620.000 ljudi, odvojila se od mnogo veće Srbije na referendumu 2006. godine”, piše AP na kraju.

1 KOMENTAR

  1. Тешко схватљиво, а у ствари врло једноставно. Неко наручену пресуду узме “здраво за готово”, из сопствених интереса, а неко не, такође из сопствених интереса, и из истог разлога је критички анализира и дође до закључка да иста са правом и правдом нема много везе. Када се испостави да су то они који би по инструкцијама политичара требало “братски” да сарађују, настане проблем. И у тој “братској” сарадњи увек ће бити проблема са оним “братом” који своје интересе претпоставља праву и правди, бар док и у главама политичара неко од њих не престане да буде “брат”.

Comments are closed.