Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo da je u misiji u Avganistanu došlo do napada na konvoj sa hrvatskim vojnicima Index.hr prenosi da su talibani ranili trojicu.

„Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje povređenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško povređena, ali nisu u životnoj opasnoti. Kod jednog je u pitanju lom noge, a kod drugog povreda ruke“, rekao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i naglasio da je u pitanju izolovan slučaj.

On je objasnio i kako se zapravo situacija odvijala.

„Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja motora s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim povređenim vojnicima“, dodao je Krstičević.

Ministar je istakao da bi posledice bile još teže da vozilo nije bilo oklopno i dodao da su svi hrvatski vojnici u Avganistanu opremljeni propisanom opremom.

Na zvaničnoj konferenciji za štampu objašnjeno je i da svih 99 vojnika iz Hvatske u Avganistanu rade kao savetnici i mentori. Posebno je naglašeno da oni nikada ne učestvuju u borbenim operacijama.

„Ipak, svaka ovakva misija nosi rizik“, zaključio je hrvatski ministar odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.