“Teško je predvideti razuman rok u kom će Tužilaštvo pokrenuti pitanje imuniteta Boška Obradovića…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić izjavila je da je teško predvideti koji je to razuman rok u kom će Prvo osnovno javno tužilaštvo pokrenuti pitanje poslaničkog imuniteta lidera Dveri Boška Obradovića protiv kog je podneta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja ispred Skupštine Srbije 8. maja.

Ona je, tokom gostovanja na RTV Vojvodina u emisiji “Pravi ugao”, navela da tužilaštvo treba da proceni da to što piše u krivičnoj prijavi zaista sadrži elemente krivičnog dela.

“Koja će biti sledeća dokazna radnja i šta će Prvo osnovno javno tužilaštvo preduzeti je jako bitno s aspekta percepcije javnosti o položaju javnog tužilaštva kao jednog državnog organa”, rekla je.

Tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata da se Obradović pozove na saslušanje u svojstvu osumnjičenog i tada će se razmatrati pitanje njegovog imuniteta, a to može da traje “jedan određeni period”.

Istakla je da javno tužilaštvo još uvek nije uspostavilo normalan proces rada nakon vanrednog stanja.

“Do 1. juna će se uspostavljati proces rada. Krivična prijava je podneta u redovnom postupku, ne postoji razlog za hitnost – nije odredjen pritvor”, kazala je ona.

Navela je da se osećala uvređeno dok je prethodnih dana slušala da je tužilaštvo pod kontrolom bivše vlasti.

“Vređa me kao profesionalca jer, pre svega, radim u tužilaštvu 25 godina i smatram da svaki javni tužilac treba svoj posao da radi u skladu sa ustavom i zakonom. To što sam ja izabrana 2010. godine volim skromno da mislim da sam izabrana zbog mojih profesionalnih znanja i da je moj stručni rad to pokazao”, navela je.

Istakla je da to nije prvi put i da se već neko vreme u javnosti koristi reforma pravosuđa od pre 10 godina radi političke borbe, a tužioci i sudije se nazivaju “žuti” i “crveni”.

Na pitanje šta govori o tužilaštvu što ga kritikuju dve različite strane – i pozicija i opozicija, odgovorila da je da govori da nešto definitivno nije u redu.

“Ono što je najbitnije je da građani nisu zadovoljni radom tužilaštva”, istakla je.

(Beta)