“Teško je pratiti kontakte, imati nadzor nad kućnim lečenjem. Verovatno ćemo imati zaražene cele porodice…”: Dr Čekanac o koroni u Kraljevu

0
Foto: Printscreen Youtube

Epidemiolog Radovan Čekanac izjavio je da je u Kraljevu epidemiološka situacija preteća, jer je sve veći broj zaraženih pacijenata virusom korona.

“Možda će neko reći da su aposolutni brojevi mali, ali nama epidemiolozima taj procenat zaraženosti od broja uzetih uzoraka govori dovoljno. To je poslednjih dana 40 do 60 odsto pozitivnih od uzetih uzoraka”, rekao je Čekanac na TV Pink.

Čekanac je izjavio da je teško pronaći sve kontakte zaraženih i držati situaciju pod nadzorom.

Kako je rekao, do zaražavanja je najčešće dolazilo na velikim proslavama, skupovima.

“Zabrinjava to što je teško uspostaviti nadzor za lica sa lakšom kliničkom slikom koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji. Imam proverene podatke za dva lica, kod kojih je dokazan virus korona i treba da se nalaze u strogoj izolaciji, da se šetaju gradom, doduše sa maskama”, naveo je on.

Naglašava da je osobama koje imaju lakšu kliničku sliku naloženo da budu zatvoreni kod kuće u samoizolaciji, da su dobili jasne smernice kako da se ponašaju prema članovima porodice.

“Vrlo je verovatno da ćemo imati čitave porodice zaražene. Imali smo slučajeve da je jedan član porodice bio zaražen, pa nakon nekoliko dana da su svi članovi domaćinstva oboleli”, zaključio je on.