Tereza Mej traži šansu u zaustavnom vremenu: Sastanci u Berlinu, Parizu i Briselu ključni za okončanje krize

Početna tačka svih rešenja je zahtev koji će 10. aprila Mejova podneti na samitu u Briselu – da se produži rok za postizanje sporazuma. Prema idealnom scenariju za Britance, oni bi EU napustili uz sporazum pre 23. maja. Sve druge opcije su značajno lošije za njih

0

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej otputovaće u Berlin i Pariz pre nego što ode u Brisel na samit evropske zajednice. Mejova će pokušati da povrati poverenje evropskih državnika, pre svih Emanuela Makrona koji je naglasio da ga izdaje strpljenje i da Britancima ne treba konstantno produžavati rok za postizanje sporazuma.

Činjenica da su brojni evropski zvaničnici istakli da je izlazak VB iz Evropske unije bez dogovora sve realnija opcija, naterao je poslanike britanskog parlamenta, a naročito lidere Konzervativne i Laburističke partije, Mejovu i Korbina, na dijalog.

Britanska premijerka je naglasila da su sve bliži sporazumu, ali Gardijan piše da njihov dijalog nije presudan u konačnom rešavanju pitanja Bregzita. Ključnu ulogu tu ima Evropska unija, bitanski list je dao i šemu potencijalnih puteva razrešenja pitanja koje je paralisalo čitavo Ostrvo.

Početna tačka svih rešenja je zahtev koji će 10. aprila Mejova podneti na samitu u Briselu – da se produži rok za postizanje sporazuma.

Prema idealnom scenariju, koji podrazumeva prihvatanje produženja roka, postoje dva puta.

Jedan vodi Britaniju ka izlaznim vratima Evropske unije pre 23. maja, što je u cilju brojnih evropskih zvaničnika, kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne bi učestvovalo u predstojećim evropskim izborima.

Drugi put podrazumeva da britanski parlament mora da ratifikuje novi sporazum do 30. juna. Ako se to ostvari, Bregzit će biti realizovan uz sporazum, a ako ne bude, 30. juna će biti realizovan tvrdi Bregzit – bez dogovora.

Sada se vraćamo na prvi korak.

Ako evropski zvaničnici ne odobre novo produženje postoje tri opcije.

Prva je da već 12. aprila sve bude okončano izlaskom VB iz EU bez dogovora.

Druga opcija je da bude odbačen član 50 i da VB ne izađe iz Evropske unije.

A treća opcija podrazumeva izlazak Britanije iz Unije tek po završetku evropskih izbora.

Dakle, koji god od scenarija bude realizovan, sve bi trebalo da bude gotovo 30. juna.