May Day: Tereza Mej podnosi ostavku 7. juna

0
Foto: Tanjug-AP

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej najavila je da će u petak, 7. juna, podneti ostavku na mesto lidera Konzerevativne stranke.

Proces izbora novog lidera počeće naredne sedmice. Izborna trka konzervativaca će verovatno početi 10. juna, posle posete predsednika SAD Donalda Trampa Britaniji.

Mej je danas rekla da je nastojala da Veliku Britaniju učini zemljom koja radi za mnoge, a ne za nekolicinu, i da završi posao u vezi sa Bregzitom.

Mej je drhtavim glasom rekla da joj je bila “životna čast” da bude “druga žena premijer Velike Britanije”, “zemlje koju voli”, ali da “svakako nije i poslednja”.

“Naša politika može biti pod pritiskom, ali ima toliko toga što je dobro u ovoj zemlji. Zbog toga treba biti ponosan”, rekla je ona.

Ona je rekla da je učinila sve što je mogla da okonča Bregzit.

“Učinila sam sve što mogu da ubedim poslanike da podrže taj dogovor… Nažalost, nisam bila u stanju da to učinim”, rekla je Tereza Mej.

Ona je citirala reči Nikolasa Vintona da “kompromis nije prljava reč”.

Njene kolege iz kabineta kažu da su joj rekli da ne mogu da podrže njen Sporazum o Bregzitu koji podrazumeva glasanje o carinskoj uniji i drugi referendum, prenosi Gardijan.