Teretni avion koji je leteo iz Srbije srušio se na severu Grčke: “Pilot nije uspeo da izvede prinudno sletanje”

0
(Beta/AP Photo/Giannis Papanikos)

U blizini Paleohorija, kod Kavale, srušio se kargo avion Antonov 12, potvrdili su lokalni policijski izvori, piše grčki Katimerini. Vatrogasne jedinice i vozila hitne pomoći su na licu mesta. Grčki mediji prenose da je avion poleteo iz Srbije i da je trebalo da sleti u Jordan.

Očevici su zabeležili video-snimke na kojima se vidi kako avion gori i eksplozije koje slede.

Katimereini piše da je kargo avion poleteo iz Srbije za Jordan i da je bio na transportnom letu. Flightradar24 navodi da je let bio na putu od Niša do Amana, kada je skrenuo nazad ka kopnu, na pola puta preko Egejskog mora.

Pilot je prijavio da su mu otkazali motori i odmah je dobio dozvolu za prinudno sletanje na aerodrom u Kavali, ali u tome nije uspeo, prenosi N1.

Državna televizija ERT javila je da je reč o ukrajinskom avionu Antonov 12, koji je, prema rečima meštana, već bio u plamenu pre nego što se srušio.

Prema podacima Službe civilnog vazduhoplovstva, reč je o letelici koja je obavljala komercijalni teretni let, a u njoj se nalazila samo posada, javlja Ta Nea. Međutim, druge informacije sugerišu da je, pored posade, možda prevozio još ljudi.

Grčki mediji pišu i da je moguće da je avion prevozio municiju, te da su se zato čule eksplozije. Nadležni su tražili evakuaciju građana iz tog područja, zbog toksičnih gasova nakon pada aviona.

U okolnim mestima prekinuto je snabdevanje električnom energijom.

U 8:30h najavljeno je obraćanje ministra odbrane Srbije.

Vlasti Grčke civilne avijacije saopštile su da je let išao iz Srbije, tačnije iz Niša za Jordan. An-12 je avion sovjetske proizvodnje.

„Čuli smo eksplozije do pre nekoliko minuta“, rekao je Filipos Anastasijadis, gradonačelnik opštine Pagajo, za Asošijeted pres nešto više od sat vremena nakon nesreće. „Nalazim se oko 300 metara od mesta nesreće“, dodao je.

Jedan od Anastasijadisovih zamenika rekao je državnoj televiziji ERT da su se eksplozije čule dva sata nakon pada.

Meštani su prijavili da su videli vatrenu loptu i oblak dima pre pada.

ERT je izvestio da su se vojska i stručnjaci za eksploziv uputili odmah do lokacije, koja se nalazi na poljoprivrednom zemljištu u blizini dva sela koja su deo opštine Pagajo. Dolaze i stručnjaci iz grčke Komisije za atomsku energiju.

Vatrogasna služba je ogradila područje u radijusu od oko 400 metara. Ograđeno područje biće prošireno u zoru, rekli su zvaničnici vatrogasne službe.