“Tera ih da treniraju kao psi. Puze van terena, bauljaju slomljeni…”: Kad srpski trener dođe u Englesku

0
Printscreen/YouTube/RED KING

Pomalo je čudan odnos Vladimira Ivića i Votforda na startu saradnje. Prvo se pisalo o tome kako mu igrači iza leđa već broje dane koje će provesti na klupi, a onda je došao meč protiv Totenhema na kom je postao viralan snimak na kom sedmorica igrača trče u odbranu poput pitbulova. Izgleda da je Ivić stvari preokrenuo u svoju korist, piše mozzartsport.

Na sve to, sada dolaze i zvanične izjave igrača. Posebno je pričljiv bio golman Ben Foster koji tvrdi da bi zahtevan stil Ivića mogao da bude ključan ove sezone.

Govoreći za Gardijan, Foster je rekao da srpski trener tera igrače Votforda da treniraju poput “pasa” na treningu, ali zna da će nivo fizičke spreme biti veoma važan u sezoni u kojoj će se često događati da njegov tima igra i dva puta sedmično.

Ivić je demonstrirao čvrstu ruku odmah na startu. Nema intimiziranja, nema popuštanja.

“Veoma je konzervativan kada je davanje pohvala u pitanju. Nije od onih likova koji će vam staviti ruku preko ramena i pitati vas kako ste i kako vam je porodica. Potpuno je drugačiji trener od Najdžela Pirsona”, počeo je iskusni Foster da opisuje Ivića.

A onda se osvrnuo na metodiku rada…

“Ivić je veoma direktan i ne libi se da ukaže nekome da ne radi dovoljno vredno. Tera momke da treniraju kao psi. Svakog dana oni puze van terena, bauljaju slomljeni. Ali to je sve zbog neverovatno zbijene sezone i da bi mogli da ostanu spremni i da održe nivo fizičke spreme na visokom nivou. To može da bude razlika oko toga da li ste u najbolja dva tima lige ili u plej-ofu”, rekao je Foster.

Stvari nisu previše jednostavne po Votford jer bi tim mogao da se sklopi tek do oktobra. Abdulaj Dukure je prvo veliko ime koje je otišlo, prešao je u Everton. I verovatno neće biti jedini.

Foster misli da je ovo sve dobra prilika za Stršljenove da osveže tim u Čempionšipu, da se da šansa mlađim igračima.

“Može ovo da bude dobro jer je klubu nekada potrebno čišćenje. Šansa da mlada krv i prava energije dobiju prostora. Imamo neke baš uzbudljive igrače, kao što je Domingos Kina. Kada on stupi na teren, možete da vidite da on stvarno živi dečački san”, rekao je Foster.

O sličnim temama govorio je i Tom Kleverli. Čak ide toliko daleko da ovo sve naziva “novom erom”, “dahom svežeg vazduha”.

“Možda su ovo velike reči, ali mislim da gledamo kako počinje nova era u klubu. Mislim da će mnogo iskusnih igrača otići i da će mladi igrači dobiti šansu. Tako da je to vrlo uzbudljivo. Gledam to svakog dana na treningu, imamo dosta mladih igrača i zadovoljstvo je raditi sa njima”, rekao je bivši igrač Mančester Junajteda i Evertona.

Kleverli misli da Ivić ima već pozitivan efekat na ce tim, da ekipi raste samopouzdanje i da igrači uče kako da igraju “trenerov dominantni fudbal”.

“Igramo iz poslednje linije i to nas čini da se osećamo dominantno. Treba imati samopouzdanja da se igra tako, da se ne odabere jednostavna opcija izbijanja lopte napred sve vreme. To je naravno sve lakše reći nego učiniti. Znalo je da nam padne samopouzdanje kada igramo protiv Mančester Sitija ili Mančester Junajteda ili takvih ekipa. Želimo da budemo dominantna sila, ekipa koja kontroliše loptu, a to neće biti lako jer će biti dobro organizovanih timova koji će želeti isto da urade. Siguran sam u ekipu i u tenera i da ćemo sve to izneti na pravi način”, rekao je Kleverli.

(mozzartsport/guardian)