Tenzije na istoku: Nensi Pelosi nije želela u Seulu da komentariše odnose sa Kinom

0
(Beta/AP Photo/Chiang Ying-ying)

(Beta-AP) – Pošto je razbesnela Kinu zbog posete Tajvanu predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi danas je došla u Seul, u Južnu Koreju ali je izbegla direktne javne komentare o odnosima sa Pekingom i Tajpejom koji bi mogli dalje da povećaju regionalne tenzije.

Pelosi, prvi šef Predstavničkog doma SAD koji je posetio Tajvan u poslednjih 25. godina, rekla je juče u Tajpeju da posvećenost Amerike demokratiji na tom autonomnom ostrvu i drugde “ostaje čvrsta”.

Kao odgovor na njenu posetu Kina je danas počela vojne vežbe uključujući vežbe raketnih napada, u šest zona oko Tajvana. Veruje se da bi to mogle da budu najveće vojne vežbe tog tipa od sredine 1990-ih.

Posle posete Tajvanu Pelosi i njena kongresna delegacija oputovali su sinoć u Južnu Koreju, ključnog američkog saveznika gde je rasporedjeno oko 28.500 američkih vojnika. Pelosi je na azijskoj turneji tokom koje je pre Južne Koreje i Tajvana posetila Singapur i Maleziju.

Ona se sastala danas sa prdesedenikom južnokorejskog parlamenta Kim Džin Pjoom i drugim visokim članovima parlamenta. Ona je posle sastanka govorila o bilateralnom savezu izgradjenom u krvi tokom Korejskog rata 1950-1953, i parlamentarnim naporima za podsticanje veza ali nije direktno pomenula posetu Tajvanu, ni kineske proteste.

Ni Kim ni Pelosi nisu odgovarali na pitanja novinara.

Kim je rekao da on i Pelosi dele zabrinutost oko sve veće nuklearne pretnje Severne Koreje. Rekao je da su se složili da podrže nastojanje svojih vlada za denuklearizaciju i mir na Korejskom poluostrvu zasnovane na jakom odvraćanju Severne Koreje i diplomatiji.

Pelosi i njena delegacija su kasnije telefonom razgovarali sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom o savezu, spoljnoj politici i drugim temama. Jun je ove nedelje na odmoru ali kritičari ga optužuju da je namerno izbegao direktan susret sa Pelosi radi uvidjavnosti prema vezama sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Južne Koreje.

Tokom telefonskog razgovora ni Pelosi ni Jun nisu pokrenuli pitanje Tajvana. 

Poslednjih godina Južna Koreja s teškoćama pokušava da uspostavi ravnotežu izmedju SAD i Kine čiji se rivalitet produbljava.

Kasnije danas Pelosi treba da poseti pograničnu oblast sa Severnom Korejom koja je pod kontrolom UN kmande i Severne Koreje predvodjene SAD-om. Ona će biti najviši američki zvaničnik koji dolazi u tu zonu od posete bivšeg predsednika Donalda Trampa 2019,  za stastanak sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom.

Kako je Kina pokrenula vojne vežbe

Kina je počela danas vojne vežbe oko Tajvana, objavila je javna kineska televizija CCTV, najveće manevre ikad organizovane oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

“Vežbe počinju”, navela je CCTV u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Veijbo (Weibo).

Vežbe su odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, što je Kina smatrala ozbiljnom provokacijom. 

Iako je Pelosi bila na ostrvu manje od 24 časa početkom ove nedelje, ona je izazvala bes Pekinga s obzirom da je najviši američki zvaničnik koji je došao u Tajpej u poslednja 24 časa.

Ona je tokom posete istkla da SAD neće napustiti ostrvo kojim upravlja demokratski režim i koje živi pod stalnom pretnjom invazije kineske vojske.

Peking, koji Tajvan smatra svojom teritorijom protivi se bilo kakvom diplomatskom kontaktu tajvanskih zvaničnika sa drugim državama.

Kineske vojne vežbe koje su počele danas obuhvataju šest zona oko Tajvana, na vrlo frekventnim komercijalnim rutama. Trajaće do nedelje u podne, navela je javna televizija.

Tajvanska vojska je saopštila da se “priprema za rat bez traženja rata”.

Prema listu Global Tajms, koji se poziva na vojne analitičare, obim vežbe je “bez presedana” jer će rakete prvi put nadletati Tajvan. 

“Prvi put će kineska vojska sprovoditi artiljerijska gadjanja sa bojevom muncijom i dugog dometa iznad Tajvanskog tesnaca”, naveo je dnevnik.

Vežbe će se održavati u nizu zona koje okružuju Tajvan, ponekad samo 20 kilometara od tajvanske obale.

Kineske vojne vežbe biće najveće vežbe usmerene ka Tajvanu od 1995. godine.

Tada je Kina ispalila rakete tokom velike vojne vežbe, kojom je iskazala nezadovoljstvo posetom tadašnjeg tajvanskog predsednika Li Teng Huija Sjedinjenim Američkim Državama.

Za Kinu ove vežbe predstavljaju potrebnu i legitimnu meru posle posete Nensi Pelosi. 

“SAD su provokatori, a Kina je žrtva. Kina je u situaciji legitimne odbrane”, rekla je novinarima portparolka kineskog minstarstva spoljnih poslova.