Iran je u petak zaplenio dva naftna tankera – jedan registrovan u Velikoj Britaniji, drugi u Liberiji – u Hormuzovom moreuzu, što je dovelo do dramatične eskalacije u zalivu, piše Gardijan.

Polu-službena iranska novinska agencija Fars prenosi da je brod odveden u luku Bandar Abas i da je posada ostala na brodu. U međuvremenu, iranska državna novinska agencija IRNA izvestila je da je tanker zaplenjen zbog sudara s iranskim ribarskim brodom. U saopštenju se navodi da je ribarski brod izvestio iransku lučku i pomorsku organizaciju, koja je o tome obavestila Revolucionarnu gardu.

Vlasnici tankera “Stena Impero” tvrde da su plovili u međunarodnim vodama kada su im se približila neidentifikovana mala plovila i helikopter.

Drugi tanker “Mesdar” je u jednom trenutku isključio signal za praćenje, da bi se signal ponovo pojavio u Hormuzovom tesnacu.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da ne postoji ideja da se stvari rešavaju vojnim operacijama, ali da svakako u najkraćem roku moraju biti rešene.

“Ovakvi napadi su neprihvatljivi. Bitno je da se zadrži sloboda plovidbe i da se svi brodovi mogu sigurno I slobodno kretati u regiji”, rekao je Hant.

On je dodao da je delovanje Irana u međunarodnoj politici ozbiljan izazov.

Donald Tramp je istakao da će Sjedinjene Američke Države razgovarati sa Velikom Britanijom o svim uzrocima i posledicama incidenata u Hormuzovom moreuzu.

Iranske snage su i pre nekoliko dana pokušale da zaplene jedan britanski tanker, a sve usled tenzija koja se stvorila duž linije iza izvoz nafte u samom moreuzu. Na tom mestu susreću se iranske, britanske I američke vojne snage, a Donald Tramp je tvrdio da su američki vojnici oborili iransku bespilotnu letelicu. Zvaničnici iz Teherana su odmah demantovali takve tvrdnje američkog predsednika.

Gardijan sve ove događaje smešta u kontekst krize pregovora zapadnih sila sa Iranom po pitanju poštovanja nuklearnog sporazuma. Iran uprkos upozorenjima, čak i pretnjama, prethodnih godina nije smanjio sopstveno obogaćivanje uranom, što je dovelo do sve većeg pregovaračkog jaza između Vašingtona i Teherana ,a tenzija se – očigledno – slila u zaliv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.