“Temperaturni rekordi nisu oboreni, oni su razneseni”: Najtopliji jun u istoriji za nama

1
Foto: Tanjug

Evropska agencija za satelitsko praćenje objavila je da je za nama najtopliji jun u istoriji praćenja temperature u Evropi, javio je Indipendent.

Ponos Agencije za satelitsko praćenje Evropske unije, sistem za satelitsko prikupljanje meteoroloških podataka „Copernicus ECMWF“, radio je punom parom tokom juna.

Rezultati su alarmantni – prosečne temperature u Evropi su za dva stepena Celzijusa bile više od normalnih, što znači da je jun koji je za nama i zvanično postao najtopliji jun od kada se temperature mere na teritoriji Starog kontinenta.

Eksperti navode da su klimatske promene donele verovatnoću da se čak pet puta češće dešavaju toplotni talasi u Evropi.

Brzom analizom prosečnih temperatura u Francuskoj od 26. do 28. juna, stručnjaci su došli do zaključka da je globalno otopljavanje koje je izazvao čovek izazvalo „priličan“ porast u verovatnoći da se toplotni talasi dese.

Komentarišući rekordne temperature u Evropi profesorka Hana Klouk, istraživač prirodnih katastrofa pri Univerzitetu u Redingu, ističe da vreo jun nije iznenađenje: „Studija je pokazala da temperaturni rekordi nisu samo oboreni, oni su razneseni!“

1 KOMENTAR

  1. re: “Temperaturni rekordi nisu oboreni, oni su razneseni”: Najtopliji jun u istoriji za nama”

    Dakle, ako su suše a Beograd je pod vodom, onda je glavni razlog zašto je Beograd pod vodom taj što mu više ne rade odvodni kanali jer je raskopan.

Comments are closed.