“Temperatura padne, naizgled je sve u redu, a onda posle par dana dođe do upale pluća”: Nepredvidivost virusa u drugom piku

1
Foto: Profimedia

Profesorka Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da su svi iznenađeni tokom epidemije jer respiratornim virusima leto nije sezona, prenosi Blic.

“Ovo nas je sve veoma iznenadilo, a kovid-19 je u novom licu koje je surovije nego što je bilo od marta do maja. Ja ne znam osobu u svom okruženju koja nije zaražena i obolela”, ističe Mihailović Vučinićeva u Dnevniku RTS-a.

Starosna granica je, kaže, niža, a praktično se osobe koje obole momentalno hospitalizuju zbog težih pneumonija.

“Broj osoba na respiratoru je stalno trocifren i to su mnogo teški oblici kovida 19 u ovom naletu epidemije”, rekla je dr Mihailović Vučinić.

Posebno je apostrofirala nepredvidivost virusa.

“Ovog puta je virus toliko nepredvidiv. Ljudima se pojavi temperatura, ali nemaju druge simptome. Temperatura padne i ona je naizgled sve u redu, da bi se posle četiri, pet dana pojavila pneumonija. Opet nagli skok temperature, suvi i permanentni kašalj od kog ne mogu da dišu, malaksalost… Čim se takvi sipmtomi pojave, to je veliki signal da je pacijent u opasnosti. Njihov oporavak traje jako dugo, a sada je to pogotovo slučaj sa mlađim ljudima”, rekla je ona.

U ovom trenu su 184 osobe na raspiratoru, a to su sve teška stanja.

“Popuštanje plućne funkcije dovodi do mehaničke ventilacije. I ona ima svoje modove, ne mora uvek da bude u invazivnoj varijanti, ali to odlučuju lekari na licu mesta. Uz to, kada pacijent stigne do respiratora,to je sistemski krah čitavog imunog i metaboličkog sistema u organizmu. Oni zahtevaju i potporu svake druge vrste, nadoknadu elektrolita, tečnosti, to je disbalans u celom sistemu”, upozorila je dr Violeta Mihailović Vučinić.

1 KOMENTAR

  1. Преостаје да се утврдити да ли је он доминантно респираторни, или му је то само споредна индикација ?

Comments are closed.