Osobe koje konzumiraju mnogo industrijski prerađene brze hrane verovatno će imati promene na hromozomima povezanim sa starenjem, u poređenju s onima koji se hrane zdravije, rezultati su nove španske studije koju prenosi Hina.

Tri ili četiri porcije takozvane „visokoprerađene hrane“ dnevno udvostručuju izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu na one kod osoba koji je konzumiraju ređe, objavili su španski naučnici na virtuelnoj međunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima hromozoma, koje se sa svakom ćelijskoj deobom skraćuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to je živo biće starije. Skraćenje dužine telomera znak je biološke starosti.

Kratke telomere markeri su biološkog starenja na ćelijskom nivou, a ova studija ukazuje na to da je loša ishrana značajan faktor kada je u pitanju brže starenje ćelija.

Svaka ljudska ćelija ima 23 para hromozoma koji sadrže naš genetski kod.

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti hromozoma i naše DNK, od čijeg funkcionisanja zavise sve ćelije u telu.

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod svake podele ćelija deo njih izgubi.

Naučni tim koji su vodile profesorke Mariom Bes-Rastroljo i Amelija Marti sa Univerziteta u Navari želeli su da istraže vezu između redovne konzumacije visokoprerađene ili džank hrane i skraćenja telomera.

U pitanju je hrana s industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mešavine ulja, masti, šećera, skroba i proteina koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica.

Često uključuju veštačke zaslađivače, boje, konzervanse i druge aditive koji produžuju rok trajanja hrane.

To sve navedeno ne znače da je takva hrana nutritivno siromašna u poređenju s manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između visokoprerađene hrane i visokog pritiska, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Španski naučnici uspeli su da dokažu da ljudi koji često konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže stare.

Ali, istovremeno su naglasili da to nije direktna uzročno posledična veza i smatraju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera s načinom ishrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-451-od-3-septembra/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.