Telemedicina: Najsavremenije praćenje zdravlja majke i fetusa

  HTEC grupa je napravila rešenje, koristeći inovativne tehnologije kao što su veštačka inteligencija i suve elektrode, kako bi, u saradnji sa kompanijom Marani Health iz Minesote, unapredila prenatalnu negu i daljinsko praćenje zdravstvenog stanja trudnica i fetusa

  0

  Potreba za novim rešenjima za daljinsko praćenje zdravlja je posebno izražena tokom pandemije. I zato HTEC tim sa Mašom Vukomanović na čelu nije želeo da poklekne pred preprekama koje je doneo koronavirus i da odustane od rada na ovom važnom telemedicinskom proizvodu.

  HTEC je napredovala u razvoju proizvoda i testiranju inovativnih tehnologija iz oblasti telemedicine za prenatalnu negu i praćenje zdravstvenog stanja trudnica i fetusa na daljinu.

  Saradnjom kompanija HTEC grupa, koja ima razvojne centre u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, i američkog partnera Marani Health razvijena je inovativna tehnologija koja će zameniti trenutna zastarela rešenja za praćenje trudnoće, a koja su često pružala nepouzdane informacije o zdravlju majke i fetusa, što je dovodilo i do neželjenih ishoda, uključujući carski rez, pa čak i smrtnost. HTEC grupa sa sedištem u San Francisku je pionir u primeni suvih elektroda i veštačke inteligencije (AI) u telemedicinskim uređajima.

  Ovo je priča o tome kako žensko preduzetništvo uz najsavremenije tehnologije pomaže poboljšanju prenatalne nege.

  Projekat je započet početkom 2020. godine, kada je proglašena pandemija samo povećala potrebu za daljinski vođenom zdravstvenom zaštitom. HTEC grupa je počela testiranje proizvoda u saradnji sa trudnicama koje su se dobrovoljno prijavile za učešće u februaru 2020. godine, a na osnovu podataka koje su prikupili, poboljšan je prototip i algoritam. Već posle druge posete sa prve buduće majke zabeleženo je čitanje bebinog EKG-a, a dobri rezultati su podstakli Mašu Vukomanović i njen tim da se nastavi sa ispitivanjima. Sve trudnice iz početne faze uključene u projekat bile su zdravstvenim merama i fizičkom distancom zaštićene od virusa COVID-19 i vrlo rano su prepoznale i prednosti i mogućnosti praćenja aspekata zdravlja svoje bebe pomoću aplikacije.

  Danas HTEC grupa ima više od 800 zaposlenih i trend da zapošljava po 50 novih kolega na mesečnom nivou.

  Inovativno rešenje iz oblasti telezdravstva kombinuje naučna istraživanja sa sofisticiranom tehnologijom, dubokim mašinskim učenjem, AI i velikom bazom podataka kako bi se pomoglo doktorima u zdravstvenoj zaštiti da preduprede morbiditet i smrtnost majki i poboljšaju zdravstvene ishode fetusa. Rešenje Marani sadrži nosivi uređaj, njegov hardver, softversko rešenje i AI algoritme. Ovom saradnjom i ostvarenim rezultatom napravljen je važan korak u digitalizaciji zdravstvene zaštite i bolje prenatalne nege za sve trudnice bez obzira na to gde se nalaze, imajući u vidu da se svakodnevno širom sveta rodi preko 385.000 beba.

  Marani je kompanija „Za žene od žena”, vodi je En Holder, jedna od osnivačica koja je tokom karijere imala dugogodišnju saradnju sa najboljom klinikom na svetu, klinikom Majo iz Mineapolisa. Nakon brojnih istraživanja u polju praćenja fetusa i procene potreba tržišta, koja su otkrila ogromne nedostatke u tehnologiji i pristupu, Holderova je iskoristila priliku da sarađuje sa Majo timom u ovoj oblasti.

  Kompanija Marani Health prikupila je 3,7 miliona dolara kojim će se podržati kontinuirani razvoj i testiranje njenog inovativnog rešenja usmerenog na poboljšanje prenatalne nege u kući i poboljšanje praćenja tokom porođaja.

  Među investitorima je bila i HTEC grupa.

  „Zajedno sa Marani Health uz Minesote kreirali smo tehnološki napredno rešenje koje će trudnoću učiniti bezbednijom, smanjiti nepotrebne ishode poput carskog reza i na kraju spasti živote. Činjenica da je Doplerova tehnologija koja se zasniva na ultrazvuku, dizajnirana šezdesetih godina prošlog veka, i dalje najčešće korišćeni oblik tehnologije za praćenje zdravlja fetusa, neprihvatljiva je. Ako za primer uzmete CTG, koji je usredsređen na brzinu otkucaja srca i kontrakcije, potrebno je prisustvo mame u klinici, vrlo je nezgodan, glomazan, nije dizajniran za kućnu upotrebu i nema mogućnosti za upotrebu veštačke inteligencije. Ukratko, trenutna tehnologija ne odgovara potrebama u 2021. godini, što je posledica nedostatka istraživanja i ulaganja u unapređenje ženskog zdravlja”, rekla je Maša Vukomanović, menadžerka projekta iz HTEC grupe.

  Početni proizvod kompanije Marani je mobilna aplikacija za edukaciju o trudnoći i postupanju za pacijente, a koja kombinuje „Vodič za zdravu trudnoću” klinike Majo i opcije za praćenje trudnoće. Sledeći proizvod u nizu biće platforma za rad s pacijentima uz pametni pojas koji će trudnice nositi na stomaku za praćenje trudnoće.

  U nastavku projekta Marani će sprovesti dodatna ispitivanja sa još trudnica, uz podršku savetnika klinike Majo i kliničkih partnera, i iskoristiti uvide da bi dobila odobrenje američke administracije za hranu i lekove.

  „Zahvalni smo na HTEC-ovoj stručnosti i bliskom partnerstvu, koji nam pomažu da se pripremimo da isporučimo inovativna rešenja za praćenje trudnoće i zdravlja majke i fetusa mnogim ženama uključujući tradicionalno nedovoljno zaštićene zajednice”, izjavila je En Holder. „Optimisti smo da će naša tehnologija poboljšati iskustvo i ishode trudnica u bliskoj budućnosti – i za generacije koje dolaze.”

  Prelazak na daljinsko praćenje i njegovo prihvatanje su značajno porasli tokom protekle godine. Mnogi lekari traže rešenja za bolji i lakši rad sa pacijentima iz njihovih domova, posebno s visokorizičnim pacijentima. Timovi za pružanje nege tragaju za rešenjima za prikupljanje više podataka koji će članovima kliničkog tima omogućiti da bolje razumeju da li su majci i njenom nerođenom detetu potrebne dodatne kliničke procene. Ova potreba je najvažnija u ruralnim oblastima, gde je klinička prenatalna nega otežana, kao i u urbanim sredinama u kojima majke možda nemaju mogućnost da dobiju negu koja im je potrebna. Ovo je trenutak kada naša kompanija stupa na scenu. „Razvijamo jeftin, tehnološki napredan uređaj za praćenje fetusa i majke koji se može koristiti u kliničkim uslovima, ali i za daljinsko praćenje u domu”, kaže En Holder.

  Prvi korisnici kompanije su ginekološko-akušerske ordinacije, specijalisti za majčinsko-fetalnu medicinu, babice i medicinske sestre – svi koji u kliničkim uslovima brinu o trudnici.