Telekom Srbija nagradio najbolje srednjoškolske aplikacije

  0

  Kompanija Telekom Srbija uspešno je organizovala jubilarni deseti mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje, ove godine u on-line formatu, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.  Finale konkursa i predstavljanje aplikacija održano je putem video konferencije, a žiri je jednoglasno proglasio pet najboljih aplikacija: Dreamscape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, e-help, tima F&A iz Gimnazije Mladenovac,  Livecart, tima MemoEasy iz niške gimnazije „Bora Stanković“ i NDP i GrickApp, timova FikiCar i Narandže iz Računarske gimnazije u Beogradu.

  „Zbog bezbednosti učesnika 10. mts app konkursa u još uvek aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, ove godine organizovali smo konkurs i prezentaciju u on-line formatu, što je predstavljalo poseban izazov, kako za nas kao organizatore, tako i za timove učenika koji su preko video konferencije predstavili svoje aplikacije. Dobili smo kvalitetne i napredne aplikacije koje imaju i dodatnu društveno odgovornu, edukativnu poruku i korisnu primenu. To je još jedna potvrda da mladi u Srbiji poseduju znanje i entuzijazam i da im je dovoljno samo malo podrške i podsticaja za uspeh“, izjavila je Miroslava Tešin Popović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija.

  Učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo u gimnazijama koje su učestvovale u 10. mts app konkursu ističu da je konkurs za njih bio prilika da usavrše znanje i veštine koje su stekli u školi. Ove godine je dodatan izazov bio i da kroz aplikaciju ponude rešenja koja doprinose prevazilaženju situacija kao što je situacija izazvana epidemijom virusa korona. 

  Uz pohvale za organizaciju ovogodišnje prezentacije aplikacija, Vuk Marković i Milan Radomirović iz tima Augmentum preporučuju budućim učesnicima mts app konkursa da učestvuju, predstave svoje ideje i budu deo jednog fantastičnog izazova, dok Filip Oketić i Anđela Kanjo iz tima F&A, koji prvi put učestvuju, ističu da su kroz konkurs  mnogo naučili i napredovali u programiranju, kao i da im mnogo znači što su na prezentaciji videli i radove drugih učesnika.

  I Dunja Dimitrijević i Nada Trajković iz tima Narandže prvi put učestvuju u takmičenju i navode da je konkurs za njih bio zanimljivo i izazovno iskustvo, dok je Filip Obradović  iz tima FikiCar, njihov drug iz Računarske gimnazije, siguran da će neprocenjivo iskustvo sa konkursa pamtiti mnogo godina.

  Članovi tima MemoEasy, Natalija Simonović, Nikola Ilić i Borko Krstić kažu da su zahvaljujući mts app konkursu imali priliku da rade na velikom projektu i da stvari posmatraju iz ugla korisnika kome su i namenili aplikaciju, što to će im mnogo značiti u daljoj karijeri.

  Pobednički timovi tradicionalno su nagrađeni vrednim mobilnim telefonima i dobijaju priliku da u narednom periodu učestvuju u sledećem nivou takmičenja, Regionalnom app izazovu i odmere talenat i kreativnost sa najuspešnijim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer je konkurs pod istim uslovima održan i u organizaciji m:tel BiH i m:tel CG.

  mts app konkurs deo je programa Telekoma Srbija „Pokrećemo pokretače“, a u njemu je tokom 10 godina učestvovalo više od 2500 učenika, dok je 168 timova prezentovalo  175 aplikacija. Zahvaljujući značaju za razvoj znanja i veština mladih u oblasti IT, mts app konkurs odvija se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uvršten je u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe.

  Opisi pobedničkih aplikacija:

  1. Tim Augmentum,  aplikacija Dreamscape – sanjate na javi, Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš

  Dreamscape predstavlja platformu koja omogućava saradnju i rad u odvojenim cloud prostorima, sa aplikacijama koje se automatski sinhronizuju na svim uređajima.Dreamscape nije samo aplikacija – to je ekstenzibilna platforma koja omogućava da se bilo koji posao na računaru ili telefonudeli sa svim  članovima tima koji rade na projektu, od kuće ili na poslu, što je izuzetno važno tokom aktuelne epidemiološke situacije.

  • Tim F&A, aplikacija  e-help, Gimnazija Mladenovac

  E-help aplikacija pruža pomoć oko školskog gradiva od strane vršnjaka. Korisnik može da postavi školski materijal, da zatraži pomoć ili nekome pomogne u ispunjavanju školskih obaveza. Može da postavi pitanja i bude siguran da će mu neko od vršnjaka iz cele zemlje pomoći. Objave se mogu postaviti u obliku teksta ili slike. Objave su podeljene po osnovnim predmetima (osnovne i srednje škole). Takođe, postoji i učionica koja je namenjena za stručne predmete. Sav materijal koji je postavljen na aplikaciji biće dostupan svim korisnicima u svakom trenutku. Učenje je mnogo lakše uz pomoć prijatelja i aplikacije e-help.

  • Tim MemoEasy, aplikacija Livecart, Gimnazija „Bora Stanković“, Niš

  Aplikacija omogućava kupovinu uz razgovor sa prodavcem, a  bez izlaska iz kuće. Situacija nastala povodom epidemije virusa korona pokazala je da “živa reč” i razgovor nikad neće biti zamenjeni tehnologijom. Upravo u tom smislu, aplikacija Livecart omogućava korisniku da pozove prodavca i da se sa njim vidi, čuje i dogovori kupovinu. Prodavac može putem slike i zvuka korisnika da uvede u ponudu i upozna ga sa karakteristikama proizvoda. Aplikacija sadrži informacije o prodavnici – adresa i radno vreme, kao i kompletnu ponudu proizvoda.

  • Tim FikiCar, aplikacija NDP,  Računarska gimnazija

  NDP je e-Learning platforma koja je namenjena svima, a posebno korisnicima u ruralnim delovima Srbije gde mnoge porodice ne mogu sebi da priušte računar; školama koje ne mogu da obezbede računare svim učenicima i učenicima u situacijama kada ne mogu da dođu u školu, a nemaju kompjuter (kao u nedavnoj situaciji sa epidemijom) – generalno svima koji žele brzo da počnu da uče programiranje.  NDP obezbeđuje jednostavan interfejs sa svim funkcionalnostima koje se mogu očekivati od e-Learning platforme (lekcije, testovi, statistika i mesto za vežbanje gradiva).

  • Tim Narandže, GrickApp, Računarska gimnazija

  Aplikacija omogućava da se na osnovu  sastojaka koji se nalaze u frižideru korisnika izabere  recept i napravi lista za kupovinu. Brzo i lako se mogu dodati recepti i podeliti sa ostalim GrickApp korisnicima. Recepte koji se korisniku posebno svide, moguće je označiti i kasnije  im lakše pristupiti.