Nakon što su sve svetske agencije prenelo da je iranski tanker, zaplenjen na Gibraltaru, konačno „pušten“ da otlpovi, javio se zvanični Teheran.

Pošto je oslobađanje tankera usledilo nakon što je Velika Britanija, čije mornaričke snage su i zaplenile tanker pre oko mesecdana, odbila zahtev SAD da se tanker zadrži, Iran je uputio upozorenje Americi ukoliko se usude da zaplene tek oslobođeni tanker, prenosi B92.

Nije međutim navedeno čime je Teheran zapretio Vašingtonu.

Na osnovu GPS podataka na Marinetraffic.com, službe za praćenje plovila, vidi se da je tanker „Edrijen Darja 1“, koji je nekad nosio naziv „Grejs 1“, počeo da se kreće malo pre ponoći.

Podsetimo, iranskom tankeru dozvoljeno je da isplovi iz Gibraltara, nakon sto su britanske vlasti te teritorije 18. avgusta odbile zahtev SAD da ne oslobode tanker koji je Gibraltar zaplenio pre više od mesec dana zbog navodnog kršenja sankcija EU protiv Sirije.

Vlada britanske teritorije je u saopštenju obrazložila da će tankeru „Grejs 1“ biti dozvoljeno isplovljavanje jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.