(Beta) – Ruska državna novinska agencija TASS je danas u servisu na engleskom prenela da je dobitnica Nobelove nagrade za književnost i članica Koordinacionog saveta beloruske opozicije, Svetlana Aleksijevič, apelovala na UN da pošalju posmatračku misiju u Belorusiju koja će „svedočiti o represiji nad novinarima“.

Ruska agencija je prenela da to piše u zajedničkom tekstu Svetlane Aleksijevič, predsednika Udruženja novinara Belorusije Andreja Bastuneca i generalnog  direktora medjunarodne organizacije Reporteri bez granica, Kristofa Deloara, objavljenom u francuskom dnevniku „Mond“.

Oni su uz to pozvali Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) „da uvrsti slobodu štampe na listu prioritetnih tema u okviru predloga o posredovanju u rešavanju krize“ u Belorusiji.

Po konačnim rezultatima predsedničkih izbora u Belorusiji 9. avgusta, Aleksandar Lukašenko je još jednom pobedio, ovog puta sa 80,1 odsto glasova.

Svetlana Tihanovska koja je važila za njegovu glavnu protivkandidatkinu, bila je druga s jedva 10,12 odsto glasova i odbila je da prizna rezultate izbora, tvrdeći da su namešteni, a da je u stvari ona pobedila.

TASS piše da su „odmah po objavljivanju rezultata izlaznih anketa izbili masovni protesti koji su prvih dana bili praćeni sukobima demonstranata i snaga reda“.

Koordinacioni savet opozicije poziva na nastavak protesta, a vlasti izjavljuju da je neophodno zaustaviti neovlašćene skupove, zaključuje TASS.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-452-od-10-septembra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.