Tapšanje po ramenu, mahanje i bez razgovora: Blinken, Lavrov i Vang Ji na samitu zemalja jugoistične Azije usled velikih diplomatskih kriza

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

(Beta-AP) – Državni sekretar SAD Entoni Blinken pridružio se danas ministrima spoljnih poslova Rusije i Kine na sastanku ministara spoljnih poslova jutoistočne Azije u vreme kada tenzije vladaju između globalnih sila.

Istočnoazijski samit Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) održava se u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu, a prvi je put da je najavljen susret trojice zvaničnika na istom forumu.

Sastanak se održava dan pošto je američka košarkašica Britni Grajner u Rusiji osuđena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge u politički nategnutom slučaju u jeku tenzija oko ruske invazije Ukrajine.

S druge strane Kina je izrazila nezadovoljstvo zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ove nedelje, autonomnom ostrvu koje Peking smatra delom svoje teritorije. Kina je u pokazivanju sile juče počela vojne vežbe oko Tajvana.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji potapšao je svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova po ramenu pri ulasku u prostoriju i mahnuo mu pre nego što je otišao na svoje mesto. Lavrov mu je uzvratio pozdrav.

Blinken koji je poslednji ušao u prostoriju nije pogledao ni Lavrova ni Vanga dok je sedao za svoje mesto.

Uoči skupa u Pnom Penu, američki Stejt department je naveo da Blinken ne namerava da ima odvojene sastanke ni sa kineskim ni sa ruskim šefom diplomatije.

Kina je juče otkazala sastanak ministara spoljnih poslova sa Japanom iz protesta zbog toga što je Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) saopštila da nema opravdanja za vojne vežbe Pekinga kojim se takoreći opkoljava Tajvan.

“Japan i drugi članovi G7 i EU dali su neodgovornu izjavu optužujući Kinu, mešajući šta je ispravno i neispravno”, rekla je portparolka kineskog minsitarstva spoljnih poslova u Pekingu.

Kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimasa počeo danas da govori na samitu i Lavrov i Vang su izašli iz prostorije, izjavio je prisutni diplomata koji nije želeo da mu se navede ime.

Predsedavajući Istočnoazijskog samita, kambodžanski ministar spoljnih poslova Prak Sohon otvorio je dvoiposatne razgovore izrazivši nadu da će svi delegati upotrebiti forum kao sredstvo angažovanja i komunikacije jedni s drugim.

“Svake godine imamo više izazova koje treba da razmatramo ali nikad ranije, kao ove godine nismo suočeni sa toliko opasnosti istovremeno”, rekao je on pre nego što su mediji isključeni za razgovore iza zatvorenih vrata.