Tampa Bej Bakanirsi predvođeni Tomom Brejdijem osvojili titulu: Odsečen napad Čifsa i “najbolja utakmica u sezoni” rivala

0
Foto: Beta (Ben Liebenberg via AP)

(Beta) – Ekipa Tampa Bej Bakanirsa osvojila je titulu u Nacionalnoj fudbalskoj ligi (NFL) pošto je noćas na svom “Rejmond Džejms” stadionu pobedila Kanzas Siti Čifse sa 31:9, u 55. Superboulu.

Bakanirsi su postali prvi tim u istoriji NFL lige koji je osvojili Superboul na svom stadionu, a kvoterbek Tom Brejdi je u svom desetom Superboulu osvojio rekordnu sedmu titulu.

Pored toga, 43-godišnji Brejdi je peti put u karijeri poneo MVP priznanje Superboula.

Tim sa Floride stigao je do svog drugog Superboula, posle pobede 2003. godine, dok Čifsi nisu uspeli da odbrane titulu i osvoje treći trofej.

Bakanirsi su odigrali sjajno prvo poluvreme i, uz dva tačdauna Roba Gronkovskog i jedan Entonija Brauna, imali su velikih 21:6 na poluvremenu. Na drugoj strani, napad Čifsa nije funkcionisao, Patrik Mahoms nije imao pomoć saigrača, dok je odbrana ređala greške i poklonila čak 90 jardi protivniku.

Nakon što su uvodne minute obeležile odbrane, Čifsi su povezali nekoliko dobrih napada što je bilo dovoljno za fild gol koji je sa 49 jardi realizovao Harison Batker.

Tampa je odmah uzvratila dobrim napadom, koji je 37 sekundi pre kraja prve četvrtine Gronkovski pretvorio u tačdaun. Bio je ovo prvi tačdaun koji je Brejdi bacio u prvoj četvrtini nekog Superboula. Takođe, ovo je bio 13. tačdaun Brejdija i Gronkovskog u plej-ofu čime su su postali najbolji dvojac u istoriji NFL lige.

Napad Čifsa se nije popravio ni na početku druge četvrtine, dok su Bakanirsi odmah došli do sjajne pozicije da uvećaju prednost. Stigli su na jard od end zone, ali je odbrana Čifsa uspela da zaustavi četiri pokušaja za gol Bakanirsa.

Šest minuta pre kraja poluvremena Bakanirsi su ipak postigli novi tačdaun, a u tome im je mnogo pomogla odbrana Čifsa koja je išla iz greške u grešku.

Prvo je poništena presečena lopta zbog greške odbrane, potom su Baksi pogodili fild gol i poveli sa 10:3, ali je i on poništen zbog još jedne greške odbrane pa je domaći tim dobio prvi daun što su Brejdi i Gronkovski kaznili novim tačdaunom za vođstvo od 14:3.

Batker je minut pre kraja prvog poluvremena pogodio novi fild gol i smanjio na 14:6, ali je onda usledio napad Brejdija koji je šest sekundi pre kraja završen tačdaunom Antonija Brauna za 21:6 na poluvremenu.

Drugo poluvreme počelo je još jednim fild golom Čifsa, Batker je ovog puta pogodio sa 52 jardi smanjivši tako prednost Tampe na 21:9. Međutim, već u narednom napadu su Bakanirsi postigli novi tačdaun, preko Leonarda Forneta, i tako najavili pobedu u 55. Superboulu.

Ako je taj tačdaun najavio, onda je intersepš Mahomsa samo potvrdio da su Bakanirsi na putu da osvoje Lombardijev trofej. Taj intersepšn su Bakanirsi pretvorili u tri poena pošto je Rajan Sakop pogodio fild gol sa 52 jarda za prednost od 31:9.

Brejdi je meč završio sa 201 bačenom jardom, uz tri tačdaun pasa i 21 uspešim dodavanjem iz 29 pokušaja. Na drugoj strani, Mahoms je bacio 270 jardi, ali bez tačdauna i uz dve presečene lopte.

Superboul je odigran pred 25.000 navijača, od kojih je bilo 7.500 zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv korona virusa.

Na poluvremenu jednog od najgledanijih sportskih događaja na svetu, nastupio je kanadski pevač “The Weeknd”, dok su kantri pevač Erik Čerč i arenbi zvezda Džazmin Saliven izveli nacionalnu himnu pre početka utakmice.