“Taman posla, pa nije dotle došlo…”: Ne, ipak nećete morati da platite selfi koji ste napravili na Staroj planini

Tačno 2.000 dinara sleduje za fotografisanje, i fizičkim i pravnim licima, kako je propisano u Odluci o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Park prirode "Stara planina", usvojenoj krajem marta ove godine. Ipak, direktor u preduzeću "Srbijašume" Predrag Aleksić kaže da to, u praksi, nije baš tako...

1
Foto: Profimedia

Zamislite, uranili ste, baš za minule praznike, na Staroj planini. Došli, popili kafu, raspalili roštilj, prošetali i – opalili po neki selfi. A sad zamislite da zbog tog selfija treba da platite 2.000 dinara.

Toliko, naime, iznosi naplata ove “usluge” u parku na osnovu Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Park prirode “Stara planina”, usvojenoj krajem marta ove godine.

Mediji ovih dana zato pišu o papreno skupim selfijima na Staroj planini.

“Detalji iz Odluke o naknadama odnose se, pre svega, na javna preduzeća, pa i privatne firme, koje od svojih aktivnosti na Staroj planini prave – biznis”

Predrag Aleksić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo “Srbijašuma”

“Taman posla, pa nije dotle došlo”, rekao je za Nedeljnik.rs Predrag Aleksić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u preduzeću “Srbijašume”.

U pomenutom aktu doslovno piše da se ova naplata odnosi na fizička i pravna lica koja “posećuju zaštićeno područje radi odmora, sporta, rekreacije i sličnih poteba i na drugi način koriste zaštićeno područje i njegove pogodnosti”, uključujući i “fotografisanje”.

Iako u Odluci jasno piše da se naknade odnose i na fizička lica, dakle, čak i za nekog ko je odlučio da planinari i slika prirodne lepote Stare planine, makar za uspomenu, Aleksić je objasnio da se detalji iz Odluke o naknadama odnose, pre svega, na javna preduzeća, pa i privatne firme, koje od svojih aktivnosti na Staroj planini prave – biznis.

“Novac od tih aktivnosti prosleđuje se lokalnoj samoupravi koja ga koristi za unapređivanje Parka prirode Stara planina za, na primer, pravljanje puteva i slično”, rekao je Predrag Aleksić.

Tako će, na primer, neki filmadžija koji je radnju igranog filma smestio na Staroj planini, morati da plati 12.250 dinara, za snimanje dokumentarca 5.000 dinara, zvučnog zapisa 2.000 dinara, a najviše za snimanje reklamnog filma, 20.000 dinara. Po danu snimanja.

Osim toga, ovaj “cenovnik” odnosi se i na turističke aktivnosti, ugostiteljstvo, korišćenje voda i vodoprivredu, flore i faune, za postavljanje reklama i još mnogo toga.

1 KOMENTAR

Comments are closed.