Talibani zauzeli radio stanicu u drugom najvećem gradu Avganistana: Blic ofanziva i strah od potpune kontrole teritorije zemlje…

0

(Beta) – Talibani su zauzeli radio stanicu u Kandaharu posle zauzimanja većeg dela južnog Avganistana u blic ofanzivi zbog koje se strahuje da će potpuno preuzeti zemlju, manje od tri nedelje pre nego što SAD povuku svoje poslednje vojnike. Talibani su zauzeli provinciju Logar, odmah južno od glavnog grada Kabula, rekao je jedan avganistanski poslanik iz te provincije.

Talibani su zauzeli veliki deo severnog, zapadnog i južnog Avganistana poslednjih nedelja, dok vlada koju podržava Zapad kontroliše mali broj provincija u centru i na istoku zemlje, kao i glavni grad Kabul i severni grad Mazar-i-Šarif.

Povlačenje stranih i avganistanskih trupa, koje su proteklih godina dobile američku pomoć u vrednosti od stotine milijardi dolara, izaziva strahovanja da bi talibani mogli da se vrate na vlast ili da bi zemlja mogla da zapadne u građanski rat.

Prvi američki marinci od dodatnog kontingenta od 3.000 stigli su juče da pomognu delimičnu evakuaciju američke ambasade. Ostatak od 3.000, čije slanje je odlučeno da bi se osigurala evakuacija Amerikanaca, kao i Avganistanaca koji su radili za američku vojsku, treba da stigne do nedelje. Njihov dolazak postavlja pitanje da li će SAD uspeti da ispune plan za potpuno povlačenje iz Avganistana do 31. avgusta.