Talibani mučili i ubili nekoliko pripadnika manjinskog naroda, nemački državljanin upucan na putu do aerodroma u Kabulu, novi režim traga za saradnicima bivše vlasti i NATO pakta

0
Foto Beta/(AP Photo/Rahmat Gul)

Talibani su od juče pojačali potragu za ljudima koji su radili za snage NATO pakta ili prethodnu avganistansku vladu, saopštile su Ujedinjene nacije, a preneo je BBC.

Britanski javni servis je takođe saopštio kako je njihov reporter bio svedok haotičnih scena izvan aerodroma u Kabulu, dok su Avganistanci i strani državljani pokušavali da napuste zemlju.

Sjedinjene Države su saopštile da se njihovi planovi evakuacije sa aerodroma u Kabulu pojačavaju nakon kritika domaće i strane javnosti zbog sporosti. U međuvremenu, izveštaj Amnesti intrnešnala – čije je delove preneo BBC – ukazuje da su devet Hazarejaca, manjinskog naroda u Avganistanu, talibani mučili i ubili.

Jedan Hazarejac iz Gaznija je izjavio da su talibani išli od vrata do vrata i tražili ljude koji su radili sa policijom i prethodnom vladom.

„Moja porodica i ja ne izlazimo napolje jer se ne osećamo bezbedno. Moji prijatelji su diskriminisani – na primer, jednog od mojih prijatelja su pretukli talibani“, rekao je on za BBC.

Dojče vele je saopštio da su talibani ubili rođaka jednog od njihovih novinara.

Takođe, jedan nemački emački državljanin je upucan dok je pokušavao da dođe do aerodroma u Kabulu, ali “nije bilo opasnosti po njegov život”.

Kako prenosi BBC, saopšteno je da su ekstremisti išli od vrata do vrata kako bi pronašli ljude koji su na njihvoim listama saradnika bivše vlasti i zapretili njihovim porodicama.

Iako su u zavničnim saopštenjima više puta istkali kako neće biti revanšizma prema protivnicima, postoji sve veći strah Avganistanaca da takva obećanja neće biti ispunjena.

Strane sile nastavljaju sa evakuacijom svojih državljana iz Avganistana. Zvaničnik NATO alijanse je saopštio da je sa aerodroma u Kabulu evakuisano više od 18.000 ljudi u poslednjih pet dana.

Izvan kompleksa aerodroma situacija je i dalje haotična. Talibani su onemogućili deo Avganistanca da dođu do aerodroma, a na jednom snimku se vidi kako dete predaju američkom vojniku, piše BBC.

U nekoliko gradova širom zemlje održani su protesti Avganistanaca protiv talibana. U glavnom gradu Kabulu, demonstranti su mahali državnom zastavom, dok je navodno bilo žrtava među demonstrantima u Ašadabadu.

Identifikovana je jedna žrtva koja je poginula pri padu iz američkog aviona koji je napustio Kabul. U pitanju je 19-godišnji Zaki Anvari, koji je igrao za omladinsku fudbalsku reprezentaciju Avganistana, piše BBC.

Talibani sada kontrolišu hiljade oklopnih vozila američke proizvodnje, 30-40 aviona i veliki broj lakog naoružanja, rekli su američki zvaničnici za Rojters.