Talibani kontrolišu kabulski aerodrom posle povlačenja Amerikanaca: Ušli u vojne hangare….

0

(Beta-AP) – Talibanske vođe simbolično su prošetale pistom Međunarodnog aerodroma u Kabulu posle povlačenja SAD, i time obeležile svoju pobedu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je u onlajn izjavi snimljenoj dok je hodao kroz aerodrom: “Svet je trebalo da nauči lekciju i ovo je zadovoljavajući trenutak pobede”.

Talibanski zvaničnici, okruženi pripadnicima svojih specijalnih snaga, snimali su prazan aerodrom mobilnim telefonima.

Poslednji američki avion napustio je pistu sinoć obeleživši kraj 20-ogodišnjeg američkog prisustva, i najdužeg američkog rata, ostavljajući sada miran aerodrom, a ispred kompleksa Avganistance koji se još nadaju da će pobeći od vladavine pobunjenika.

Vozila su se pobednički kretala gore dole jedinom pistom Međunarodnog aerodroma Hamid Karzaj, na severnoj vojnoj strani. Pre zore teško naoružani talibanski borci ušli su kroz vojne hangare, i prošli pored nekih od sedam helikoptera CH-46 koje je Stejt department koristio za svoje evakuacije pre nego što ih je onesposobio za letenje.

Dvodecenijsko američko prisustvo u Avganistanu je završeno. Poslednji avioni napustili su aerodrom u Kabulu minut pre ponoći po lokalnom vremenu (21.29 uveče po srednjoevropskom), saopštio je šef američke Centralne komande marinski general Frenk Mekenzi.

Povlačenjem preostalih američkih vojnika, koji su protekle dve nedelje obezbeđivali evakuaciju desetina hiljada Avganistanaca, Amerikanaca i državljana drugih zemalja, završen je najduži američki rat.

Na aerodromu su viđene haotične scene od kada su talibani u blic pohodu širom Avganistana zauzeli Kabul 15. avgusta. Hiljade Avganistanaca pohrlilo je na aerodrom, neki od njih su i stradali dok su se držali za američke avione očajnički pokušavajući da odu. Prošle nedelje u samoubilačkom napadu Islamske države na ulazu aerodroma ubijeno je najmanje 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika.

Ali danas, posle noći u kojoj su talibanski borci trijumfalno pucalli u vazduh da pozdrave odlazak Amerikanaca, čuvari na dužnosti držali su napolju znatiželjnike koji su se nadali da će još nekako doći do leta, da izađu iz zemlje.

“Posle 20 godina pobedili smo Amerikance. Oni su otišli i mi smo sada slobodni”, rekao je talibanski čuvar na aerodromu. “Jasno je šta mi hoćemo. Mi hoćemo šerijatski zakon, mir i stabilnost”, dodao je on.

Portparol talibanske političke kancelarije u Kataru takođe je hvalio preuzimanje u onlajn videu danas.

“Hvala Bogu da su okupatori potpuno napustili našu zemlju. Ovu pobedu nam je dao Bog, ona je došla posle 20 godina žrtvovanja mudžahedina i njihovih vođa. Mnogi mudžahedini su žrtvovali svoje živote”, rekao je portparol.

Specijalni američki predsetavnik koji je nadgledao američke pregovore sa talibanima Zalmaj Kalilzad napisao je na Tviteru “Avganistaci se suočavaju sa trenutkom odluke i mogućnosti. Budućnost njihove zemlje je u njihovim rukama. Oni će odabrati svoj put u potpunom suverenitetu. Ovo je takođe šansa da se okonča rat”, napisao je on.