Talibani hoće da se obrate u UN-u: U Njujorku još nisu odlučili ko je legitimni predstavnik Avganistana

0

(Beta-AFP) – Ministar spoljnih poslova novoimenovane talibanske vlade Amir Kan Mutaki zatražio je u pismu da govori u Generalnoj skupštini UN u ime Avganistana, rekao je portparol svetske organizacije.

UN još nisu odlučile ko će predstavljati Avganistan na zasedanju Generalne skupštine otvorenom juče i koje će trajati nedelju dana, pošto je bivši ambasador svrgnute avganistanske vlade takođe tražio da govori, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Dva suprotstavljena zahteva razmatra komisija za akreditacije, dodao je portparol UN ne navodeći da li će se komisija sastati pre ponedeljka, poslednjeg dana nedelje nastupa vođa zemalja sveta na prestižnoj tribinu UN u Njujorku.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prvo je 15. septembra primio pismo od sadašnjeg stalnog predstavnika Avganistana koje je potpisao ambasador Gulam Isakzaj. Ambasador se predstavio kao šef delegacije za Generalnu skupštinu, rekao je portparol UN Dižarik.

Zatim je 20. septembra Gutereš dobio pismo na kome je naslovljeno ministarstvo spoljnih poslova Islamskog emirata Avganistan, koje je potpisao šef diplomatije koga su talibani imenovali posle preuzimanja vlasti sredinom avgusta.

Amir Kan Mutaki tražio je da učestvuje na velikom svetskom diplomatskom skupu, dodao je portparol UN, ne navodeći da li je planirao da govori lično u Njujorku ili preko videa, kako je dozvoljeno i ove godine zbog kovida-19.

Ministar talibana ukazao je u pismu da je avganistanski predsednik Ašraf Gani “svrgnut” i da ga zemlje sveta više ne priznaju kao predsednika Avganistana.

Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin određen je za ambasadora Avganistana pri UN, navodi se u tom pismu.

Većina svetskih vlada nije još priznala vladu koju su imenovali talibani i traže da novi avganistanski vladari prvo ispune više uslova, među kojima poštovanje prava žena i obećanje da će dozvoliti Avganistancima koji to žele da napuste zemlju.

Komisija za akreditacije sastavljena je od Rusije, Kine, SAD, Švedske, Južne Afrike, Sjera Leonea, Čilea, Butana i Bahama.

U slučaju da ima dva suprotstavljena zahteva za diplomatsko predstavljanje za jednu državu komisija je često u prošlosti ostajala uzdržana i prosleđivala pitanje Generalnoj skupštini da ona odluči glasanjem, rekao je za Frans pres diplomatski izvor.