Talas migranata iz Belorusije izazvao vanredno stanje u Litvaniji

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Litvanija je proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Belorusije u poslednjih nekoliko dana.

Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite je rekla da ta mera nije uvedena iz bezbednosnih razloga već da bi se efikasnije upravljalo migracijama.

“Veoma je važno imati pravni sistem i instrumente da biste mogli brzo da donesete odluke kao odgovor na nove izazove”, rekla je ona.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Belorusiji uvela Evropska unija.

EU je uvela dodatne sankcije Belorusiji nakon što su tamošnje vlasti uhapsile opozicionog aktivistu u Minsku, gde je avion kojim je leteo prinudno prizemljen zbog dojave o bombi.

Litvanska vlada je uvela vanredno stanje nakon što je litvansko-belorusku granicu poslednjih dana nelegalno prešlo više od 150 migranata.

Broj migranata koji su zadržani na granici je tri puta veći nego ranije, saopštile su litvanske vlasti.

Na snimcima sa nadzornih kamera na granici vidi se kako ljudi preskaču ogradu i pretrčavaju granicu.Većina tih migranata je ranije tražila azil u Litvaniji, a medju njima ima i Avganistanaca, Kamerunaca, Iračana i Sirijaca.