Profesor Darko Tanasković je u intervjuu za aktuelni broj Nedeljnik govorio i o detaljima borbe protiv prijema Kosova u Unesko. Tanasković je kao ambasador Srbije u Unesko bio direktno uključen u ovaj proces.

„Da, 9. novembar 2015. godine, kad je na zasedanju Generalne konferencije Uneska odbijen zahtev Kosova za prijem u Organizaciju, naša stalna delegacija interno je proglasila svojim praznikom. Borba protiv zahteva Prištine, koji je u njeno ime podnela Albanija, podržana od četrdesetak država, intenzivno je trajala više od pola godine i odvijala se kako u pariskom sedištu Uneska, tako i u sedištima drugih međunarodnih organizacija, na multilateralnom i na bilateralnom planu. Saveznici Albanije, među kojima su najangažovaniji u besomučnom lobiranju svim sredstvima bili SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Saudijska Arabija, Austrija, Turska, Slovenija i još desetak zemalja, nastojali su da na samom početku sugerišu i stvore atmosferu svršenog čina, što nas nije obeshrabrilo.

Kako je vreme odmicalo, postajalo je sve jasnije da naš otpor nije bez izgleda. Ostvarili smo tesnu saradnju sa predstavnicima država koje su nam pružale podršku (Rusija, Kina, Indija, Kuba, Argentina, Španija, Maroko, Zimbabve, Indonezija…) i dnevno razrađivali taktičke poteze kojima bi se moglo najefikasnije parirati koracima suprotne strane, pa ih i predviđati. S obzirom na nepovoljna pravila za nas, utvrđivanja rezultata izjašnjavanja, gde se glasovi uzdržanih ne uzimaju u obzir, valjalo je privoleti one koji nisu priznali nezavisnost Kosova da glasaju protiv, a one koji jesu da se uzdrže. Naši protivnici su, naravno, radili suprotno od toga. Bili smo u stalnoj, danonoćnoj vezi sa Ministarstvom u Beogradu. Ponekad bih se i više puta tokom noći čuo telefonom sa ministrom Dačićem, a u kampanju su bili aktivno uključeni i svi drugi državni funkcioneri, uključujući najviše.

Ne pamtim da je ikada u jednoj diplomatskoj i političkoj akciji bio ostvaren takav stepen koordinacije i sabornosti, uz učešće svih društvenih subjekata, od SPC do SANU, kao i nebrojenih udruženja, organizacija i pojedinaca. To je donelo veliki rezultat, jer smo prvi put uspeli da porazimo Kosovo i njegove moćne saveznike u regularnom glasanju na zasedanju jedne značajne organizacije iz sistema UN, a u koju je Prištini iz više razloga bilo izuzetno važno da se probije. Taktički manevar koji smo osmislili i realizovali kroz dva kruga glasanja bio je rizičan, ali, pokazalo se, uspešan. Od tada Kosovo nije uspelo da ‘osvoji’ nijednu značajnu međunarodnu organizaciju, a određeni broj država je i povukao priznanje njegove nezavisnosti“, ispričao je Tanasković.

Tanasković je pričao i o radu Komisije o Stepincu, svojim iskustvima na mestu ambasadora u Unesko, kao i o tome kako je došlo do odluke da profesor Predrag Piper i on ne budu predloženi za status profesor emeritus na Filološkom fakultetu…

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. JUNA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.