Taksisti najavili radikalizaciju protesta za sledeću nedelju: “Brnabić da se izvini građanima…”

6
Foto: Tanjug

Blokada prestonice koju organizuju nezadovoljni taksisti okončana je oko 15.00 časova, uz napomenu da je novo okupljanje zakazano već za sutra “na istom mestu, u isto vreme”.

Kako prenosi Blic, protestnih okupljanja i vožnji neće biti samo tokom vikenda, kada će Beograđani konačno moći malo da odahnu, a blokada prestonice će se nastaviti već početkom naredne radne nedelje. I to uprkos najavljenoj poseti turskog predsednika Redžepa Erdogana (7. i 8. oktobar).

“Biće protesta i u ponedeljak i u utorak. Videćemo samo kakav će režim i satnica biti. Odlučićemo da li ćemo možda menjati trasu ili ćemo u protestnu vožnju krenuti pre ili posle njegovog dolaska”, rekao je jedan od lidera taksista prvi čovek najvećeg taksi udruženja, Aleksandar Bijelić.

Najavljena je i radikalizacija protesta, pa čak i zatvaranje najprometnijih mostova u prestonici. Ipak, kako je Bijelić danas rekao, do toga neće doći pre utorka-srede naredne nedelje.

Beogradski taksisti, četvrtog dana protesta, ponovo su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog toga što, kako kažu, država ne primenjuje Zakon o prevozu putnika i ne zabranjuje rad prevoznicima koji nelegalno posluju.

Ulice kneza Miloša i Nemanjina blokirane su od 14 sati, i tako će biti do 15 časova, kao i ranijih dana.

Taksisti kažu za N1 da su prethodnih meseci više puta tražili od premijerke Ane Brnabić da ih primi na razgovor, ali da do njega nije došlo.

Kako su rekli, Brnabić je ta koja treba da se izvini građanima jer “svojim ministrima dozvoljava da rade to što rade”.

Premijerka Srbije ocenila je ranije, komentarišući štrajk taksista, da “to nije način”, jer građani ne smeju da trpe, navodeći da je Vlada Srbije “otvorena za razgovor” kako bi se problem rešio. “Taksisti ne bi trebalo da ucenjuju građane i Vladu time što mogu da zatvore ulice”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da razume apele taksista, kao i to da su neki posebno ugroženi.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, koga taksisti optužuju da je on omogućio “alternativne vidove” taksi usluga, izjavio je da organizacije koje se time bave nisu registrovane u njegovom ministarstvu.

Taksisti su najavili radikalizaciju protesta od naredne nedelje, blokadom mostova i prometnijih saobraćajnica ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

6 KOMENTARA

  1. Bezobrazluk. Ljudi placaju sve poreze i namete i sada im uzimaju hleb iz usta uvodjenjem neregistrovanih taksista. A da gradjani uvezu politicare iz neke africke zemlje koji su jeftiniji i zamene ministre? Jel bi njima onda to bilo ok?

  2. Ne slažem se u mnogo čemu sa premijerkom Brnabić, ali sada sam apsolutno na njenoj strani. Zašto bi se izvinjavala zbog taksista koji koriste svoj položaj da bi zagorčavanjem života građanima Beograda izdejstvovali neke sopstvene poslovne zahteve?
    Beogradski taksisti su ubedljivo najskuplji u Srbiji, a o bahatosti i nasilničkoj vožnji mnogih taksista da ne počinjemo. I onda se pojavi konkurencija na tržištu i oni podivljaju i počnu da terorišu građane.
    Nadam se samo da će im građani Beograda ovo zauvek upamtiti i početi sa bojkotom svih beogradskih taksi udruženja koja stoje iza ovog iživljavanja. Što se mene tiče neću više nikada korčiti u bilo koje taksi vozilo u Beogradu, osim ako je nečiji život u pitanje, a i tada bih na njih gledao kao na poslednje rešenje. Pozivam ovim putem sve ogorčene Beograđane da počnu sa bojkotom beogradskih taksi udruženja. Pa nek dobro razmisle sledeći put koga će da maltretiraju svojom bahatošću.

  3. Nema nam predsednika da prokomentarise situaciju,
    Beograd blokiran a oglasava se za mnogo manje bitne probleme.

Comments are closed.