Takmičenje u rešavanju poslovne studije slučaja – razlog okupljanja prestižnih svetskih univerziteta u Beogradu

  0

  Fakultet organizacionih nauka je pionir uvođenja metodologije poslovne studije slučaja u redovnu nastavu. Na inicijativu prof. dr. Vesne Damnjanović izučavanje studije slučaja je zastupljeno i kao vannastavna aktivnost. Rezultat toga je prilika za istaknute studente da se takmiče na svetskim takmičenjima iz ove oblasti. Kruna uspeha je osnivanje svetskog studentskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja – Belgrade Business International Case Competition (BBICC) u Beogradu 2013. godine. Ove godine se takmičenje BBICC održava osmi put u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i studentske menadžment konsalting organizacije – Case Study Club. BBICC će ugostiti timove i mentore čak 20 prestižnih svetskih univerziteta i biznis škola od 29. marta do 4. aprila u Beogradu.

  Šta je studija slučaja?

  “Studija slučaja je interaktivna metoda učenja nastala na Unvierzitetu Harvard, a primenjuje se u raznim granama nauke, poput medicine, prava i slično, a mi je konkretno primenjujemo u biznisu. Kako to funkcioniše? Sama studija slučaja predstavlja problem ili izazov jedne organizacije, koja može biti mala organizacija, velika kompanija ili čak nevladina organizacija. Ti izazovi se postavljaju pred studente koji se stavljaju u ulogu donosioca odluke. Oni analiziraju podatke, identifikuju probleme i daju predloge.” – ističe prof. dr Vesna Damnjanović sa FON-a, generalni direktor svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja BBICC i mentor ove metode učenja na FON-u i u Case Study Club-u.

  Beograd, mesto okupljanja mladih biznis umova iz celog sveta

  BBICC je rangiran među 10 najboljih takmičenja ovog tipa u celom svetu, po kriterijumima Univerziteta u Oklandu, pionira u oblasti studije slučaja.  Studenti dolaze iz zemalja iz celog sveta kao što su Amerika, Australija, Nemačka, Japan, Tajland… Sa njima će snage odmeriti i srpski tim, sa Fakulteta organizacionih nauka. Za vreme BBICC-a 20 studentskih timova će rešavati studije slučaja za tri uspešne kompanije. Pored takmičarskog dela, učesnici će imati priliku da upoznaju Beograd i srpsku kulturu kroz društvene i kulturne aktivnosti.

  Uspesi studenata FON-a na međunarodnim takmičenjima

  Ideja za osnivanje jednog ovakvog takmičenja u Beogradu proizašla je iz uspeha koje su studenti FON-a postigli u rešavanju poslovnih studija slučaja, u konkurenciji sa najprestižnijim univerzitetima iz celog sveta. Samo neki od uspeha srpskih studenata, pod mentorstvom prof. dr Vesne Damnjanović su: prvo mesto u svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine; prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine; prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine, treće mesto na takmičenju FEP U. Porto International Case Competition u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine; finalisti na takmičenju CBS Case Competition u Kopenhagenu, u Danskoj u februaru 2018. godine; prvo mesto na takmičenju Unilever Future Leaders’ League u Londonu, u Velikoj Britaniji, u aprilu 2018. godine; finalisti na takmičenju L’Oréal Brandstorm u Parizu, u Francuskoj u martu 2018. godine, regionalni pobednici na takmičenju Unilever Future Leaders’ League u Bukureštu, u Rumuniji, u februaru 2019. godine i plasman na finale u Londonu; četvrto mesto na takmičenju Central European Case Competition u Budimpešti, u Mađarskoj, u martu 2019. godine; treće mesto na takmičenju HSBC/HKU Asia Pacific Business Case Competition, u Hong Kongu, u junu 2019. godine; drugo mesto na takmičenju Solvers’ Cup, u Budimpešti, u Mađarskoj, u avgustu 2019. godine. Studenti FON-a, osim rezultata na svetskom nivou redovno postižu uspehe na nacionalnom i regionalnom nivou.

  Za više informacija posetiti sajt, kao i zvaničnu Facebook stranicu takmičenja.