Takmičenje mladih kompozitorа u okviru festivala „Isidora Žebeljan“

0
Fotografija: Nebojša Babić

U cilju očuvanja sećanja na lik i delo jedne od naših najznačajnijih kompozitorki, Isidore Žebeljan, u junu ove godine će biti održano prvo izdanje Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, u organizaciji Muzičke omladine Кragujevac.

Ideja je da se bijenalno, na svake dve godine, organizuje ova manifestacija, u čast prerano preminule, na svetskoj muzičkoj sceni najizvođenije srpske kompozitorke, Isidore Žebeljan, saopštili su organizatori.

Program Festivala će činiti koncerti umetničke muzike, predavanja, okrugli stolovi, emitovanja opera, intervjua i drugih video materijala, kao i takmičenje mladih kompozitora, koje ima za cilj podsticanje i promociju njihovog stvaralaštva među domaćom i inostranom publikom.

Poziv za slanje kompozicija je već otvoren i trajaće do 9. maja, do kada će svi zainteresovani mladi kompozitori, bilo koje nacionalnosti, moći da pošalju do dve kompozicije, bez ograničenja po pitanju vremena njihovog nastanka, precizirano je.

Pristigle kompozicije će oćenjivati tročlani internacionalni žiri, sastavljen od eminentnih muzičkih umetnika.

Detaljan program Festivala će se znati nakon rezultata konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti kulture, poručili su organizatori.