Tajvanska kriza: Kina najavila “redovne vežbe oko ostrva”, predsednik Tajvana osuđuje “aroganciju Pekinga”

0
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kako prenose svetski mediji objave državnih televizija u Kini, kineska vojska će “od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza”.

Vojne vežbe koje su počele u četvrtak trebalo bi, prema najavama, da traju do danas, navela je državna novinska agencija Sinhua. Iz Kine, međutim, danas nije bilo bilo obaveštenja da li su vežbe završene, dok je Tajvan saopštio da nije u mogućnosti da potvrdi da li je Kina zaustavila vežbe prema planu.

Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze.

Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prethodnom veku, navodi Rojters.

U međuvremenu, tajvansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da se letovi kroz vazdušni prostor ostrva postepeno nastavljaju, pošto većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama “više nije na snazi”.

Takođe, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je otkrilo 66 kineskih aviona i 14 kineskih ratnih brodova kako izvode vežbe u i oko Tajvanskog moreuza.

Predsednik vlade u Tajvanu Su Ceng Čang ocenio je danas da je Peking “arogantno” koristio vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost.

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio “strane neprijatelje” koji, kako je rekao, sajber-napadima i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda na Tajvanu.

Peking je ove nedelje započeo velike vojne vežbe kao odgovor na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da međunarodna zajednica mora da se ujedini protiv “nepromišljenog” pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.