Tajne VBA i BIA: Kako su srpske tajne službe nabavljale hakerske programe za prisluškivanje – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Sumnja na prisluškivanje u našoj zemlji je oduvek velika. Gotovo da ne postoji neko ko drži do sebe, a da nije uveren da ga prate i prisluškuju. Naravno, u stvarnosti je taj broj daleko manji od percepcije koja dominira.

Protekle nedelje je otkriveno da su CIA i BND imali u svom vlasništvu švajcarsku firmu “Kripto AG” koja je vladama širom sveta prodavala uređaje za sigurnu komunikaciju, pa tako i Jugosalaviji (o čemu Nedeljnik piše u novom broju). Danas se uređaji koje je proizvodio “Kripto AG” slabo koriste. Umesto njih koriste se mnogobrojne aplikacije koje rade na istom principu kripto-zaštite, odnosno enkripcije.

Ali, paralelno sa njima, Vikiliks je pre nekoliko godina otkrio da su hakerski programi CIA podigli ilegalno praćenje podignuto na novi, viši nivo. Uz telefone i internet, nadziru se i televizori novije generacije.

U ranijim otkrićima Vikiliksa nalaze se zanimljivi podaci o tome kako su BIA i Vojnobezbednosna agencija (VBA) pokušale da nabave sumnjive programe za hakerski ulazak u telefone i kompjutere još 2012. godine.

Vikiliks je 2015. godine objavio mejlove privatne italijanske kompanije “Haking tim” čiji je vodeći proizvod bio sistem daljinske kontrole “Galileo”. Taj sistem omogućava nadzor telefona sa Android i Microsoft operativnim sistemom, zatim Ajfon, Blekberi, kao i poruke na društvenim mrežama poput Fejsbuka.

U novom Nedeljniku čitajte o otkriću koje je uzdrmalo svet. Kako je Jugoslavija nabavila uređaj od CIA, a da to nije ni znala, kako je JNA izdala uputstvo o uništenju kripto uređaja ako padne u ruke neprijatelja i o tome kako su se podaci sa sa “sigurne veze” koristili u haškom procesu za Srebrenicu

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 20. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET