Tajne uspona Nikole Jokića; Vladika Maksim o Saboru, patrijarhu Pavlu, opoziciji; Da li investicije u puteve stvarno podižu ekonomski rast? – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Profimedia, privatna arhiva, Tanjug

RAŽNATOVIĆ – Nikola Jokić postao je prvi igrač sa ovih prostora koji je izabran u prvu petorku NBA lige, a već sledećeg jutra je tu vest stavio u drugi plan najavom da će igrati za reprezentaciju na predstojećem Mundobasketu. O Jokiću, njegovom sazrevanju, karijeri od Sombora do Denvera, sve do njegove odluke, ali i o nacionalnom timu Srbije, našem košarkaškom genu, o Jadranskoj ligi, o Dušanu Dudi Ivkoviću, NBA, govorio je Miško Ražnatović, jedan od najuspešnijih košarkaških agenata u Evropi.

VLADIKA MAKSIM – Jezik kojim se vlast obraća opoziciji nije drugačiji od onog iz Miloševićevog vremena. Primećujem neopravdanu dozu trijumfalizma kod vladajuće partije, ali i “avitaminozu”, neku dozu pesimizma kod opozicije. Nipodaštavanje opozicije je manir koji je vlast počela da primenjuje i na one ličnosti u Crkvi koje iznose drugačiji stav od vladajućeg, kaže episkop zapadnoamerički Maksim za Nedeljnik.

KO JE KRIV – Dolaze opasna vremena u kojima će sve više Srba koji sanjaju da im se deca isele iz zemlje u jednom trenutku da se zapita – a zašto se onda oni ne isele, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

KOSOVSKI “ŽADUB”: Šta smo videli u Narodnoj skupštini? Više je sve to izgledalo kao iznošenje argumenata zašto je Srbija izgubila Kosovo, iz čega je prećutno proizilazilo da bi razgraničenje bilo najbolje rešenje kosovske situacije, nego kao rasprava o najbitnijem nacionalnom pitanju koje se na dnevnom redu nalazi već decenijama. Šta je konkretan plan, kao što se i očekivalo, Vučić nije otkrio. Obrazložio je to šahovskim rečnikom da “imamo damu i topa manje” i da je potrebno da se “sakriju namere kako bi mogli da se izborimo”.

ORTACI IZ SKOPLJA – “Srpski predsednik na Kosovu ne izaziva nikakvu polarizaciju: tamo ga jednako strasno mrze i u vlasti i u opoziciji”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

SUDIJA MAJIĆ – Na fudbalskim utakmicama sudijama, kada se navijači gadno iznerviraju, složno skandiraju: “Sudija nema pišu!”, misleći valjda da taj sudija nema onu pravednu stvar, a ona pravedna stvar je nešto najvažnije u srpskom poimanju suđenja i svega ostalog. Doći će međutim neka vremena kad će sudijama koje nemaju onu pravednu stvar početi da viču: “Sudija nema Mišu!”, piše Dragoljub Draža Petrović u tekstu o sudiji Miodragu Majiću.

EVROPSKI PARLAMENT – Građani EU su tročetvrtinskom većinom odbacili populističko i suverenističko viđenje Starog kontinenta. Međutim, oni su takođe pokazali da je, uslovno rečeno, proevropski blok mnogo heterogeniji i da u njemu svoj snažan glas nemaju samo narodnjaci i socijalisti, već i liberali i zeleni. Pronalaženje kandidata koji će zadovoljiti sve akcionare buduće političke većine u Briselu neće biti ni lako ni brzo. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom broju Nedeljnika.

MEJ – Svet je upoznao eru Tačerove, ali neće eru Mejove. Jednostavno je nije bilo. Tačerova je istorijska ličnost, Mejova samo nastavak rednog broja na dugačkoj listi britanskih premijera. Međutim, neće ostati upamćena ni kao jedna od najgorih premijera/ki, kako je pojedini mediji na Ostrvu definišu. Željko Pantelić pisao je i o odlasku Tereze Mej.

TITO I STEPINAC – Nedeljnik objavljuje, iz pera Darka Hudelista, još jednu istorijsku ekskluzivu: sve o tajnom susretu Josipa Broza Tita i Alojzija Stepinca u junu 1945. godine.

PUTEVI SRBIJE – Ako ulažemo mnogo u puteve, a ne subvencionišemo industriju i agrar, tim istim putevima nećemo imati šta da prevozimo. Imajući u vidu prohodnost Srbije, odnosno njenog dela gde živi 80% populacije, uz prednosti rečnog prevoza, može se steći utisak da putevi nisu ono što koči razvoj zemlje. Goran Nikolić u novom broju daje odgovor na pitanje da li investicije u infrastrukturu zaista podižu ekonomski rat.

DIJAGNOZA: SKANDAL – U novom Nedeljniku pročitajte i kako je jedna nemačka kompanija priznala da je podmićivala doktore u Srbiji.

IGRA PRESTOLA U TEATRU – Sukob u klubu Narodnog pozorišta između balerine koja zakupljuje taj prostor i glumca Tanasija Uzunovića samo je još jedna od neprijatnih scena iza kulisa, za koju je javnost ovog puta saznala i koja, između verovatno mnogo važnijih i suštinskih problema, upućuje na to da je kući na Pozorišnom trgu (i dalje) potrebno veliko spremanje.

5G – U novom Nedeljniku pročitajte i sve što treba da znate o 5G mreži.

MS – Nekada je multipla skleroza bila sinonim za težak invaliditet. Danas uopšte ne mora da bude tako, zahvaljujući terapiji koja bolest drži pod kontrolom. U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo dvanaest odsto obolelih od MS. Za novi Nedeljnik piše prof. dr Dragana Obradović, PhD, neurolog specijalista.