Tajna služba kategorično odbila da je prisluškivala predsednika Češke

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Šef Bezbednosne informativne službe (BIS) Češke Mihal Koudelka odbio je danas kategorično pred Komisijom za kontrolu tajnih službi Poslaničkog doma češkog parlamenta optužbe češkog predsednika Miloša Zemana da ga je BIS ciljano prisluškivala, iako nema telefon, prisluškujući telefone njegovih saradnika.

“Generalni direktor Koudelka kategorično je odbio predsednikove optužbe i ponovio da BIS nije prekršila svoje zakonske obaveze. Tokom njegovog mandata nije prišluškivan nijedan visoki politički predstavnik. Takođe je jasno rekao da premijer nije vršio nikakav pritisak na BIS povodom prišluškivanja”, rekao je danas novinarima nakon sednice komisije iza zatvorenih vrata njen šef Pavel Bjelobradek.

Komisija za kontrolu tajnih službi složila se nakon objašnjenja šefa BIS da nema nikakvih indicija da je BIS prisluškivala predsednika Zemana ili bilo koga iz češkog državnog vrha, da su prisluškivanja i praćenja na koja ima pravo ta služba obavljana u skladu sa zakonom i da se premijer nije mešao u to, kako je tvrdio Zeman, pošto po zakonu ni nema pravo da naređuje obustavljanje prisluškivanja.

“Mogu da konstatujem da je ovde tvrdnja protiv tvrdnje, s jedne strane tvrdnja šefa BIS i premijera, s druge strane tvrdnja predsednika”, odgovorio je Bjelobradek na pitanje novinara ko onda u celoj aferi laže, šef BIS i premijer ili šef države.

Povodom afere koja je izbila u nedelju, kada je predsednik Zeman u jednom intervjuu optužio BIS da prisluškujući njegove bliske saradnike u stvari prisluškuje njega iako nema telefon eksperti su upozorili da BIS ima prava da na osnovu naloga suda prati i prisluškuje svakoga pa i državni vrh a da bi Zeman trebalo da pazi čiji telefon pozajmljuje kad ima saradnike dovoljno sumnjive da ih policija ili tajne službe s pravom prisluškuju.

Konkretno Zeman tvrdi da prisluškuju nekog neimenovanog visokog političara kako bi mogli da ga ucenjuju a od konkretnih imena pomenuo je svog kontroverznog, neformalnog, neplaćenog savetnika Martina Nejedlog poznatog po dobrim vezama sa Kremljom i ruskim Lukojlom, a da je prisluškivan i njegov telefon potvrdio je šef predsedničke kancelarije Vratislav Minarž.

Na današnje saopštenje Komisije za kontrolu tajnih službi kancelarija češkog predsednika odgovorila je, za sada bez dokaza, saopštenjem da navodno Koudelka krši zakone i prisluškuje kako bi prikupio informacije za svoju ličnu potrebu.

Predsednika Zemana od njegovog prvog mandata u Češkoj godinama kritikuju što se okružio saradnicima, kao što su Nejedli ili Minarž, kojima je Nacionalni ured za bezbednost odbio da izda dozvolu da se upoznaju sa tajnim i poverljivim državnim dokumentima.

Predsednik Zeman je u sukobu lično sa šefom BIS Koudelkom zbog redovnih godišnjih izveštaja u kojima BIS upozorava na bezbednosne pretnje po stabilnost Češke od strane Rusije i Kine a takođe i zato što je zahtevao da mu Koudelka preda poverljiv spisak svih ruskih agenata u Češkoj i čime se bave, što je BIS odbila, pošto šef države na to nema pravo.

Zeman u poslednje dve godine vrši pritisak na premijera Babiša da vlada smeni Koudelku, ili da mu makar ne produži mandat koji je istekao letos, ali Babiš i vlada to uz podršku opozicije odbijaju i premijer je nakon isteka mandata Koudelku postavio za vršioca dužnosti dirktora BIS dok novog ne izabere nova vlada posle izbora u oktobru.