Tajna skrivana pola veka: Poslednje svedočanstvo “Velikog brata” Jugoslavije. Koga je i kako zaista prisluškivala država – Ekskluzivni dosije u novom Nedeljniku

0
Profimedia/privatne arhive/arhiva SANU/arhiva Nedeljnika

Priče o prisluškivanju često ostanu samo na pričama – bez konkretnih dokaza. Ali jedan od najvećih slučajeva, Ranković – Tito, Nedeljnik je sada u mogućnosti da delimično rekonstruiše i da objavi u kojim državnim institucijama, privatnim vilama i hotelima je Udba postavila prislušne uređaje i da objavi svedočenje Selima Numića, čoveka koji je trasirao put kojim će se kretati Udba, zahvaljujući legatu prof. dr Miodraga Zečevića, nekadašnjeg predsednika Arhiva Jugoslavije.

Dokumenti koje je Zečević predano skupljao tokom celog života, predati su Muzeju knjige u Beogradu koji se nalazi na Banjici, a iza kojeg stoji Udruženje Adligat. Zahvaljujući Viktoru Laziću, poznatom književniku i advokatu, Nedeljniku je ekskluzivno dato pravo da pročešlja dokumente koji se nalaze u Zečevićevom legatu.

Inače, legat je poklonio njegov sin Srđan Zečević, uz posredovanje književnika Miloša Jankovića, potpredsednika Adligata.

Zečević je bio svedok burnih političkih događaja u vremenu od četrdesetih naovamo. Bio je predsednik Zakonodavno-pravne komisije Saveznog veća Skupštine SFRJ (1974-1982); istovremeno, u tom periodu bio je predsednik Zajedničkog radnog tela Skupštine SFRJ za praćenje ostvarivanja Ustava SFRJ (1974-1978).

Direktor Arhiva Jugoslavije bio je od 1987. do 1994, zatim je obavljao dužnost šefa jugoslovenske delegacije – Grupe za aktivu i pasivu imovine bivše SFRJ u Briselu 1992/1993. godine.

***

Većina prisluškivanja koja su sprovedena protiv “komunističkih drugova” našla se u krivičnoj prijavi protiv Rankovića i Stefanovića, ali se u toj prijavi nisu našla prisluškivanja ostalih ljudi koji nisu bili na ideološkoj liniji. A njihova imena se takođe mogu naći u dokumentima koje je sačuvao Miodrag Zečević.

U materijalima koji su iz DB predati navodi i spisak intelektualaca nad kojima su primenjivane posebne mere koji je objavljen u novom broju Nedeljnika od četvrtka 24. decembra.

Šta je ispričao Selim Numić, čovek koji je osmislio rad UDBE

Spisak intelektualaca “na merama”: Mihiz, Miodrag Bulatović, Desanka Maksimović, Makavejev, Mića Popović…

Kako je zgrada SIV-a ozvučena tokom gradnje i šta se dešavalo u najpoznatijim beogradskim hotelima

Nova saznanja o sukobu Ranković-Tito

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 24. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Profimedia/privatne arhive/arhiva SANU/arhiva Nedeljnika