Tajna prepiska, dešifrovanje poruka i ilegalna trgovina drogom: Kako je nemačka policija uhapsila 750 osoba u velikoj akciji…

0

(Beta) – Nemački bezbednosni zvaničnici saopštili su da su uhapsili više od 750 osoba i zaplenili velike količine droge nakon što su dešifrovali tajnu prepisku preko mobilnih telefona.

Istraga je započeta u aprilu 2020. i zasnovana je na podacima dobijenim preko komunikacije korisnika Enkročet servisa koji su bili umešani u ilegalnu trgovinu drogom, naveli su u saopštenju državna tužiteljka i Savezna kriminalistička služba.

Državna tužiteljka Julija Busvajler rekla je za Asošijeted pres da su u istrazi pomogli francuski i holandski istražitelji.

Oni su uspeli da dešifruju podatke i na taj način prate komunikaciju kriminalaca koji su koristili šifrovane mobilne telefone na Enkročetu.

Istražitelji su zaplenili 3,2 tone kanabisa, oko 320 kilograma sintetičkih droga, više od 125.500 tableta ekstazija, gotovo 400 kilograma kokaina i 10 kilograma heroina.

Oduzeto je i 310 komada oružja, više od 12.200 metaka i imovina u vrednosti od 168 miliona evra.

Tužiteljka Busvajler je rekla je da istraga još uvijek nije završena i da se proveravaju podaci iz razgovora.

„Mnogo je ljudi je u pritvoru. Proveravaju se podaci kako bi se utvrdilo da li su dovoljni za podizanje opštužnice“, rekla je tužiteljka.