Tajland ukida vanredno stanje u Bankoku da bi smirio masovne demonstracije

0
Beta - AP Photo/Sakchai Lalit

(Beta) –  Vlada Tajlanda ukinula je danas vanredno stanje u Bankoku kako bi smirila masovne demonstracije predvođene studentima koji zahtevaju demokratske deforme.

Ukidanje hitne uredbe stupilo je na snagu u podne, a tokom vanrednog stanja, koje je bilo proglašeno prošle nedelje, između ostalog, su bila zabranjena javna okupljanja više od četiri osobe i dozvoljena cenzuru medija. 

Na sudu su ga osporile opoziciona stranka i grupa studenata.

Premijer Prajut Čan-Oča sinoć je na nacionalnoj televiziji apelovao na prodemokratske demonstrante da smanje političke tenzije i obećao da će ukinuti hitnu meru.

“Trenutno se pripremam za ukidanje teškog vanrednog stanja u Bangkoku i učiniću to odmah ako ne bude nasilnih incidenata”.

Dok je govorio, demonstranti su marširali u blizini zgrade vlade i njegove kancelarije, zahtevajući njegovu ostavku i oslobađanje uhapšenih aktivista i lidera sprotesta.

Demonstranti su poručili da će se ponovo ukupiti za tri dana ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. 

Demonstranti predvođeni studentima, traže ostavku premijera Prajota Čan-Oča, izmenu Ustava i monarhisičkog uredjenja Tajlanda uz jačanje demokratije. 

Oni smatraju da je Prajat, vođa puča 2014. godine, neosnovano na vlasti jer je izmenom zakona u međuvremenu omogućeno da na prošlogodišnjim izborima pobedi vojna stranka. 

Demonstranti traže promenu Ustava koji je donela vojna vlast, smatrajući ga nedemokratskim. Rukovodstvo parlamenta je u septembru planiralo da po zahtevu demonstranata razmotri izmene Ustava, ali nije bilo podrške poslanika. 

Pozivi demonstranata da se reformiše monarhija su razljutili starije konzervativne stanovnike Tajlanda za koje je bilo kakva kritička rasprava o monarhiji ravna veleizdaji. U toj zemlji se i na zahteve za druge političke promene obično odgovaralo vojnom silom.