“Taj slučaj nije jedini, ona im smeta kao simbol povratka Srba na svoja ognjišta…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen na najvišem nivou u Briselu tokom druge polovine jula.

On je za televiziju Pink rekao da će to biti prilika da zatraži zaštitu za Dragicu Gašić, jedinog srpskog povratnika u Djakovicu, koja je izložena različitim oblicima pritisaka i pretnji.

“Taj slučaj nije jedini ali je paradigma jer im ona smeta kao simbol povratka Srba na svoja ognjišta. Mi na Kosovu nemamo faktičku vlast od 1999. a nemamo ništa od kad su 2008. proglasili nezavisnost, ali se borimo, isplaćujemo plate i penzije tim ljudima”, kazao je Vučić posle obilaska opštine Kladovo.

Komentarišući isporuku turskih oklopnih vozila za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga, Vučić je rekao da će Srbija na tu temu razgovarati sa “turskim prijateljima” ali i dodao da gradjani ne treba da brinu jer, kako je rekao, “naša i njihova vojska nisu iste kategorije”.

“To nije vreme 90-ih godina, sada je razlika nebo i zemlja mada ne mislim da će nam to biti naročito potrebno. Nama je bitno da imamo dobru saradnju sa misijom Kfora”, kazao je Vučić i zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu na “korektnim porukama” koje na tu temu izneo tokom posete Prištini.

***

(Beta) – Rekonstruisanu brodsku prevodnicu na hidroelektrani (HE) Djerdap 1, u čiju je obnovu uloženo 28,5 milona evre, danas danas je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Danas Srbiji vraćamo obnovljen i modernizovan medjunardoni vodni put. Ukupna vrednost projekta je 28,5 miliona evra. Evropljni su nam poklonili 11 miliona evra, a mi plaćamo 17,5 miliona evra po nanjnižim stopama iz kredita Evropske investicione banke”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sada je dovoljno sat i po za prevodjenje brodova na mestu gde je do nedavno bilo potrebno više od dva sata.

“Novim inženjerskim rešenjima smanjen je potencijalni broj, kao i trajanje nepredvidjenih zastoja i prekida plovidbe”, rekao je on.

Istakao je da projekat uradjen brže nego u mnogim zemljama EU, čak i nešto pre vremene, te da su domaće kompaniju uradile više od 60 odsto celokupnog posla.
Radove su obavili nemačka firma D S S Noel i domaća preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Kraljevo.
Vučić je kazao da se nada da će se mnogi ljudi koji su iz tog dela Srbije otišli u inostranstvo vratiti ili bar njihova deca, ističući da se intenzivno radi i na putnoj infrastrukturi.

“Gradimo novi put i nećemo samo da uradinmo put Kladovo-Donji Milanovac, kao i Donji Milanovac-Golubac, potom brzu saobraćajnicu do Beograda. Biće i puteva prema Rtkovu i Brzoj Palanci, zatim Brza Palanka-Negotin, Negotin-Zaječar”, kazao je on.

Zahvaljujući rekonstrukciji produžen je i vek trajanja opreme na prevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto, a smanjen je uticaj rada prevodnice na životnu sredinu.

Prosečan broj plovila godišnje kroz prevodnicu bio je oko 6.300, a modernija tehnologija omogućiće 10.000 plovila u toku godine.