Tadić: “Vučić koji je danas na vlasti je isti onaj koji je bio i devedesetih godina”

0
Fotografija: Igor Pavićević

Odnosi između Srbije i Hrvatske u protekloj deceniji su u talačkom položaju interesa vlasti u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, da proizvodnjom veštačkih tenzija skupljaju najopasnije poene na domaćem terenu. Obe strane svakako doprinose tome, jer svaka kvazipatriotska predstava uvek mora imati partnera u drugoj, navodno suprotstavljenoj strani. Hrvatska je i ovaj put propustila priliku da adekvatnom reakcijom onemogući Vučiću ovaj teatar, rekao je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS, komentarišući tenzije oko zabrane predsedniku Sbije da poseti Jasenovac.

Na pitanje da li su odnosi između Hrvatske i Srbije sada nepovratno narušeni, Tadić je rekao da ne misli da je to slučaj.

“Verujem da ne postoje nepovratno narušeni odnosi među državama i zato sam kao predsednik Srbije inicirao i sprovodio projekat regionalnog pomirenja. Baš kao što su i u Miloševićevo vreme i vreme mog mandata odnosi Srbije i Hrvatske oslikavali naše vrednosti i politike, tako je i danas. Vučićeva izjava da on misli da do pomirenja ne može doći i da ono nije realno, govori da je na vlasti danas isti onaj Vučić koji je bio i devedesetih godina”, rekao je Tadić u intervjuu za Danas.

Tadić smatra da je Vučiću očigledno neophodno da podiže temperaturu oko Jasenovca kako bi mogao da se “busa u patriotske grudi”.

“Očigledno da mu jeste bilo neophodno, inače ne bi najavljivao gromoglasno kako će biti prvi predsednik Srbije koji će posetiti Jasenovac, a onda kada na to dobije očekivanu notu, da diže novu dramu kako mu se to zabranjuje. Inače, jedno je u svemu tome svakako istina- Vučić bi zaista i bio prvi predsednik Srbije koji ide u privatnu posetu Jasenovcu, jer svakako nijedan predsednik u takvu posetu ne bi i nije išao privatno. Mada ne znam koja je to privatna poseta koja se najavljuje u medijima i na koju je planirao da ide sa kamerama”, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, Hrvatska nije pogrešila zbog toga što je Vučiću zabranila posetu.

“Nije pogrešila reagujući na očigledno kršenje protokola, ali jeste zato što nije nedvosmisleno podvukla da je predsednik Srbije dobrodošao ukoliko poseta bude organizovana po utvrđenoj proceduri i protokolu. To je ne samo diplomatsko, već i bezbednosno pitanje. Setite se šta se desilo tokom njegove posete Srebrenici. I zato je zarad mira i dobrih međususedskih odnosa potrebno razlikovati reakcije na Aleksandra Vučića kao pojedinca i na predsednika Srbije kao instituciju. Ja kao predsednik Srbije nisam imao nikakav problem kada sam odavao poštu žrtvama u Jadovnu ili Vukovaru, na teritoriji Hrvatske, niti u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mestu stradanja. Ali moja celokupna lična politička istorija je istorija borbe za pomirenje i razvoj političke kulture. Dok je Vučić pozivao na “sto muslimana za jednog Srbina”, ja sam posvetio život borbi protiv takvih režima koji su nas uvek gurali u ratove, sukobe i civilizacijsko i ekonomsko nazadovanje”, rekao je Tadić.

Nakon Tadićeve izjave da ga zabrinjava Vučićeva potreba da istorija počinje od njega, premijerka Ana Brnabić je bivšeg predsednika optužila za “antisrpsko delovanje”. On smatra da su te optužbe izrečene bez ikakvog razmišljanja o posledicama.

“Premijerka vrlo brzo napreduje od poluusmenih, do radikalski vrlo usmenih izjava. Optužbe koje je uputila na moj račun, bez ikakve odgovornosti o mogućim posledicama tako teških optužbi, su klasični radikalski narativ, zbog kog upravo Vučić i ima problem kada odlazi u većinu zemalja regiona. Teško je graditi dobre međususedske odnose ukoliko su na vlasti u državama regiona oni čije političko delovanje se povezuje sa stradanjima iz devedesetih. Te rane je potrebno zaceljivati, jer su još uvek vrlo žive u kolektivnom sećanju i sećanju porodica stradalih, ma koje nacije i vere oni bili. A Vučićeva politička istorija je upravo istorija provociranja i to se ne može poništiti nikakvim političkim marketingom, niti deklarativnim političkim zaokretom”.

Tadić smatra da su tenzije oko posete Jasenovcu podignute kako bi prikrile mnoge stvari, među kojima je i pad aviona u Grčkoj.

“Tenzije svakako nisu podignute zbog toga, već zbog prikrivanja mnogo većih stvari, ali je režimu dobro došlo vremensko podudaranje ta dva događaja. A pitanje pada aviona je veoma značajno jer je ponovo otvorilo temu Tešićevog poslovanja i kriminala koji ova vlast sprovodi i dozvoljava već deceniju. Podsećavam vas da godinama ukazujem na veze Tešića i režima i upozoravam na posledice toga po bezbednost i međunarodni ugled Srbije. Ovaj režim se sve vreme najvišim nacionalnim interesima odužuje svojim finansijerima, baš kao i podržavaocima iz međunarodne zajednice”, rekao je Tadić.