Tadić: “Ulazak zaove i izlazak šurnjaje je nušićevska dimenzija nove vlade”

0
Foto: Nedeljnik

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić smatra da je nova vlada dopunjena strankama koje nisu ni morale da budu u njoj. Dodaje da su neka od rešenja “tragikomična”, poput zamene ministara odbrane i policije. Napominje da je došlo i do smene između ministarke pravosuđa Nele Kuburović i nove ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, naglašavajući da to nije njihova međusobna smena, ali da su povezane porodično.

“Imamo ulazak zaove i izlazak šurnjaje, što čini nušićevsku dimenziju kada je u pitanju formiranje vlade i gubitak kriterijuma stručnosti kada je u pitanju ulazak Kisić, koja je bila član Kriznog štaba za koju sam očekivao i u vremenu korona-krize da će da se kandididuje za političku funkciju, a ne sa namerama da obrazlaže građanima šta da rade u kovid-krizi”, rekao je Tadić u Danu uživo na TV N1.

Dodaje da u novoj vladi imamo stranke koje nisu ni morale da budu u njoj, ali da to “(predsednik Srbije Aleksandar) Vučić radi da ne bi imao odliv glasova na predsedničkim izborima 2022.

“On se u tom smislu pribojava socijalista, a s druge strane ne pribojava ih se previše, jer je (predsednik SPS i Skupštine Srbije Ivica) Dačić bio spreman da prihvati sve samo da ostane u sistemu vlasti, jer SPS ne može da funkcioniše van sistema vlasti”, smatra Tadić.

O Gordani Čomić, bivšoj članici Demokratske stranke iz koje je potekao i Tadić, koja je u novoj vladi ministarka za društveni dijalog, on kaže da misli da je “odustala od politike”.

 “Jer, ne možete ući u koaliciju u SNS, koja urušava demokratiju, sa obrazloženjen da branite politiku demokratije”, ističe Tadić.

 Za njega je neprihvatljivo što nije osnovala novu stranku.

“I ja sam osnovao novu (stranku) kada sam shvatio da nisam poželjan u svojoj stranci. Za tango je potrebno dvoje, a za ozbiljnu političku igru je potrebno troje ili četvoro”, poručuje Tadić.