Tadić: Srbija u Vašingtonu implicitno priznala Kosovo

0
Foto: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da je sporazum nedavno potpisan u Vašingtonu “katastrofalan”, zato što, prema njegovim rečima, predstavlja “mali akt implicitnog priznanja”.

On je u Utisku nedelje naveo da je to što se Kosovo na pregovorima nije predstavljano sa “zvezdicom”, koja podrazumeva neutralnost stava prema njegovom statusu, značilo da je Kosovo “tretirano kao nezavisan međunarodni entitet”.

“Svaki akt implicitnog priznanja je korak ka pravno obavezujućem priznanju… U međunarodnim odnosima svaki akt se tumači kao novo faktičko stanje”, rekao je Tadić. 

On je naveo i da je neistina da je tačka o priznanju Kosova, “tačka 10” kako su je nazivali mediji i predstavnici pregovaračkog tima, uopšte predstavljala pravno obavezujuće priznanje, te da se ticala manjina.

Marko Milanović, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Notingemu se nije složio ocenom da je na pregovorima Srbija implicitno prizanala Kosovo.

“Pravno obavezujuće prizanje (ne ide) korak po korak… Ne može vam se desiti da milimetar po milimetar priznate državu. Vlada Demokratske stranke je potrošila puno vremena kako im se ne bi prigovorilo da su implicitno priznali Kosovo, ali ta zvezdica ništa ne vredi”, ocenio je Milanović.