Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da suštinsko pomirenje u regionu, nakon ratnih sukoba 90-tih godina prošlog veka, nije moguće dok god neko ignoriše svoju ulogu u suočavanju sa prošlošću i dok god se podrazumeva „da bi za svoje zločine jedni trebalo da se izvine a drugi da ih ignorišu“, saopšteno je iz SDS.

Tadić je ocenio da je juče u Kninu, povodom obeležavanja 25 godina od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ u kojoj je proterano oko 250.000 Srba, bila „još jedna proslava a ne komemoracija“, kao i da je ponovo izostalo „jasno i nedvosmisleno izvinjenje bez koga nema iskrenog pomirenja“.

Prema njegovim rečima „nijedna, čak i pravno legalna, ratna pobeda nema legitimitet ukoliko u sebe uključuje zločin“, i da u tom smislu „ni prisustvo (predstavnika Srba i potpredsednika hrvatske Vlade) Borisa Miloševića ne može legitimizovati „Oluju“.

„Prisustvo Borisa Miloševića na ovogodišnjem obeležavanju „Oluje“ bila je prilika za istorijski iskorak ka pomirenju, ali i za ogoljavanje svih pukotina tog procesa. Nažalost, svaki osvrt zvaničnika Hrvatske na srpske žrtve bio je neutralisan uvijanjem u reči koje slave dan kada je iz svojih domova proterano stotine hiljada, a ubijeno oko dve hiljade Srba“, kazao je Tadić.

Tadić je rekao da je on u vreme svog mandata predsednika Srbije inicirao projekat regionalnog pomirenja, koji je, kako je naveo, sprovodio sa kolegama iz regiona, a koji je počivao na suočavanju sa prošlošću kroz međusobno saosećanje, priznanje zločina i akt iskrenog izvinjenja.

„Izvinjenje koje sam uputio kao predsednik Srbije svim žrtvama ratnih zločina je bio civilizacijski iskorak za Srbiju, a samim tim i patriotski čin, ali ukoliko ostane usamljen i bez odgovora druge strane, onda nema suštinski značaj za konačno pomirenje“, rekao je Tadić.

On je rekao da se „jednostranim aktom izvinjenja mirite sa sobom i svojom prošlošću, ali ne i sa drugima, ukoliko i oni nisu spremni na jednak gest“.

Tadić je dodao da je tragično da danas „i zvaničnici Srbije akt izvinjenja razumeju kao poniženje“, dok „Hrvatska suštinski ne prihvata pomirenje dok god ignoriše svoju ulogu u suočavanju sa prošlošću i dok god podrazumeva da bi za svoje zločine jedni trebalo da se izvine, a drugi da ih ignorišu“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentara

  1. Bobby
    6. avgusta 2020. 17:43

    И да ли ти се неко извинио за 800.000 убијених Срба у Јасеновцу ?

  2. Anonimni
    7. avgusta 2020. 20:58

    Koga ovaj predstavlja?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.