Tadić posle posete Vašingtonu: “Očekujem zaokret politike prema Srbiji”

5
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je tokom gostovanja na TV N1, posle posete Vašingtonu, da se može očekivati zaokret politike Sjedinjenih Država prema Srbiji u odnosu na Trampovu administraciju.

„To sam dobio kao potvrdu, što se i vidi iz određenih imenovanja“, rekao je Tadić u emisiji „Iza vesti“, govoreći o svojoj poseti Vašingtonu gde se sastao sa Amandom Sloat, specijalnom pomoćnicom predsednika Džozefa Bajdena i direktorkom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i Karen Donfrid, podsekretarkom za Evropu i Evroaziju državnog sekretara Entonija Blinkena.

Tadić je rekao da je sa njima imao veoma otvorene razgovore o urušavanju demokratije u Srbiji, razmerama organizovanog kriminala, lošim odnosima Beograda sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijim, kao i naoružavanju koje je za njega, kako je istakao, izlišno i veoma opasno.

„Svaka tema je bila vrlo konkretna, i dobio sam vrlo konkretne odgovore, i sa tim sam bio posle dugo vremena veoma zadovoljan“, kazao je bivši predsednik Srbije.

Govoreći o sankcijama SAD protiv kontroverznih biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Tadić je rekao da je Veselinović bio kriminalno aktivan i u vreme njegovog mandata, ali da je tada bio uhapšen, pa oslobođen u mandatu ove vlade.

„Imali smo dovoljno podataka da je on u kriminalnim radnjima, zašto posle jedne decenije imamo rečenicu o povezanosti sa srpskim vlastima“, rekao je Tadić i dodao da je odgovor na to da Amerikanci dugo i temeljito istražuju, ali da jednom kad završe istragu, slučaj je zatvoren i sigurno izvodljiv pred sudskim organima.

Na pitanje da li će sankcije SAD imati uticaj i na političko vođstvo Srbije, Tadić je odgovorio da su Veselinović i Radoičić „nesumnjivo političke ličnosti“ i da stoje iza Srpske liste na Kosovu, kao i da su se sa albanskim političarima sa Kosova sastajali na jahtama, dok su u Srbiji prisustvovali Glavnom odboru vladajuće Srpske napredne stranke.

5 KOMENTARA

  1. Sram te bilo i svakog onog ko bi glaso za tebe! Ideš jaukati i tražiti pomoć da prodjes od pokvarenih Amerikanaca koji su gadjali našu djecu i lagati na svoj narod.Smijes se pojaviti i pričati gdje si bio a ne još očekivati da glasamo za te.Tebi problem što Vučić naoružanva Srbiju? Bitango jedna treba Srbija da ima jednu samo pokvarenu pušku i da je tuče ko god poželi.Dao Bog da ne imadnes ni jedan glas!!!!!!!!!

  2. Tvoje vreme je proslo…previse si zla napravio svojoj drzavi da bi te iko oziljno shvatio.
    Zato adio!!!!

  3. Dobro je što je gos. Tadić ličnost prošlosti, sa njim nema budućnosti. Koliko je on patriota vidi se iz njegovo puta u SAD i koju fukciju je taj njegov put imao.

  4. Kad se zaokret nije desio 2000. nece ni sada. Ozbiljne drzave ne menjaju planove od danas do sutra. Deluju dugorocno, a Srbija im je na na nekom 100. mestu prioriteta.

Comments are closed.