Tadić: “Kada smo mi vladali, cela Srbija se razvijala i ta vremena će se vratiti”

1
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da bi vlast zbog nagoveštaja svetske krize morala da s  opozicijom otvori razgovore o opštim nacionalnim pitanjima, a ne samo “fingirani” razgovor na temu Kosova.

“Rat između Rusije i Ukrajine može dramatično da promeni našu egzistenciju i proizvede ponovo svetsku ekonomsku krizu neslućenih razmera. Ovo je situacija od ogromnog nacionalnog značaja i zahteva da stvarno prozborimo šta ćemo da radimo u datim okolnostima i kakve sve tragične posledice možemo da doživimo ukoliko ne preduzmemo normalne i pametne odluke”, rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.

On je dodao da je izuzetno važno da Srbija razgovara “sa Evropljanima” kako bi oni razumeli njenu poziciju.

“Na primer, da sam ja sada na mestu predsednika Republike zamolio bih opoziciju da krene u međunarodnu diplomatiju, da se krene zajednički i da se pokaže da se čitavo društvo suočava sa problemom ukoliko se Srbiji nameće da nameće sankcije prema Rusiji”, rekao je Tadić.

On je napomenuo da od početka ima jasan stav da se radi o agresiji Rusije na Ukrajinu i apsolutno je suprotno srpskim nacionalnim interesima, ne samo na Kosovu, nego svagde, da se vrši invazija na jednu zemlju.

“Mi ne možemo da priznamo ni Lugansk ni Donjeck. Ali istovremeno imam potpuno razumevanje da se ne nameću sankcije Rusiji u ovom trenutku, pogotovo mi koji smo trpeli te sankcije i videli smo da su one pogađale pre svega narod, a mnogo manje rukovodstvo”, dodao je Tadić.

S druge strane, kako je naveo, treba napraviti drugačiju “razvojnu komunikaciju” i ozbiljno razmisliti o selekciji investicija u ovom trenutku.

“Ne mogu sve vrste investicija u ovom trenutku da budu dobrodošle. U okolnostima kada preti ekonomska kriza potrebno je obezbediti visokotehnološke investicije, koje obezbeđuju ne samo brže stope rasta nego održiviju proizvodnju”, ocenio je Tadić.

Poručio je da nikako ne treba investirati u one oblasti koje će prve biti pogođenje krizom koja je nagoveštena.

Tadić je rekao da je “neverovatna činjenica” da više niko od srpskih političara iz vlasti i opozicije ne učestvuje na međunarodnim forumima gde se analizira sudbina sveta.

“Mi kao da se provincijalizujemo. Nema ni iz opozicije, ni iz vlasti. A svet se strašno menja i pod strašnim je pritiskom”, ocenio je Tadić koji, kako je rekao, lično ima priliku i učestvuje na brojnim međunarodnim skupovima.

Takođe, na skupu u Leskovcu, Tadić je izjavio “da se kompletna Srbija razvijala kada je on bio na vlasti i da će se ta vremena vratiti.”

“Zato sam danas ovde, da ohrabrim građane Leskovca i da ih pozovem da izadju na predstojeće izbore, jer nećemo nikada odustati i nikada se nećemo predati”, kazao je Tadić u Leskovcu.

On je dodao da su fabrike koje rade u Leskovcu investicije bivše vlasti, koja je htela da podigne životni standard gradjana i da zadrži gradjane u tom delu Srbije da se ne iseljavaju.

1 KOMENTAR

  1. “…Ali istovremeno imam potpuno razumevanje da se ne nameću sankcije Rusiji u ovom trenutku, pogotovo mi koji smo trpeli te sankcije i videli smo da su one pogađale pre svega narod, a mnogo manje rukovodstvo”, dodao je Tadić. Ти који то захтевају су они из “европских демократија”, чијим се представником у Србији сматраш. Како својевремено Србији, тако сада и Русији. Траже себи “друштво” у свеопштем лудилу санкциоманије коју су иницирали. И… what went wrong ?

Comments are closed.