Tadić: Ako se ponavljaju izbori u Beogradu, moraju i na republici

1
Fotografija: Igor Pavićević

Ukoliko se ponavljaju izbori u Beogradu, moraju da budu ponovljeni i izbori na republičkom nivou rekao je lider SDS Boris Tadić prenosi Blic.

Izbori u prestonici treba da se ponove na još dva mesta, a prema sadašnjim rezultatima, koalicijia koju predvodi SDS ostala je ispod cenzusa od tri odsto.

Tadić je ocenio da su rezultati koji su do sada objavljeni upitni zbog, kako kaže, nepravilnosti, ali i iz “čisto političkih razloga”.

“Pre svega, bitno je da bude jasno da novi izbori zavise isključivo od procene Aleksandra Vučića, a ne od bilo kakvih razgovora sa bilo kim iz opozicije. Uostalom, ne mogu ponovljeni izbori biti posledica proizvoljnih interesa dvojice političara, koji se sastaju izvan svake procedure, bez jasnih mandata svih učesnika u političkom procesu, dakle van svakog legaliteta I legitimiteta. To znači da niko iz opozicije nema pravo da privatizuje moguće ponavljanje izbora i da se pravi utisak da oni koji bi izašli na ponovljene izbore podržavaju razgovore Vučića i Đilasa”, istakao je Tadić.

Dodao je i da o tome sa kim bismo nastupili na tim izborima razgovarali bismo prvo sa našim koalicionim partnerima, ali smo otvoreni naravno za razgovore i sa drugim strankama i pokretima.

“Svi izbori pod ovom vlašću se raspisuju na način i u vreme kada to odgovara režimu, ali na nama je da se organizujemo tako da čak i u takvim okolnostima klackalica prevagne na stranu opozicije i od te borbe ne smemo odustati. Međutim, ključni razlog za ponavljanje izbora bi morao biti u nepravilnostima koje su se dogodile na svim izbornom nivoima I koje je Upravni sud ignorisao uprkos našim obrazlozenim prigovorima. Stoga, ako se ponavljaju izbori na gradskom nivou, moraju biti ponovljeni i oni na republičkom. Pored nepravilnosti, rezultati ovih izbora su i iz čisto političkih razloga višestruko upitni”, zaključio je on.

1 KOMENTAR

Comments are closed.