Mesec dana traje rat u Ukrajini, a kraj mu se još ne nazire. Stručnjaci i poznavaoci vojne problematike Ljubodrag Stojadinović, vojno-politički komentator, i Petar Vojinović, urednik portala „Tango six“, analizirali su za ovaj broj Nedeljnika dosadašnji tok rata i šta se sve pokazalo tokom ruske invazije na Ukrajinu. Stojadinović i Vojinović govore o ciljevima ruske intervencije, gde se Rusija prevarila, kako se pokazalo naoružanje do sada korišćeno, ali i šta je budućnost ratovanja i da li će poraz Putina u Ukrajini dovesti do cepanja Rusije.

Stojadinović kaže da je akcija Rusije zamišljena kao kompleksna operacija operativno-strategijskog značaja, s obzirom na veličinu Rusije.

„Takva operacija je imala za cilj da ostvari ono što je Putin na početku rekao da se planira – denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine. Otprilike, to znači da demilitarizacija znači da ukrajinska vojska bude razoružana i onemogućena, a da denacifikacija znači promenu vlasti jer je u Rusiji teza da Ukrajina ima nacističku vlast i da tu vlast treba smeniti“, kaže on.

Stojadinović podseća da je Putin prvog dana intervencije pozvao ukrajinsku vojsku da položi oružje i da smeni sopstvenu vlast.

„To je sličan poziv koji je Staljin 1948. godine upućivao građanstvu i vojsci u Jugoslaviji da smeni to ‘revizionističko i imperijalističko rukovodstvo’ i da dovede rukovodstvo koje će biti lojalno ‘Velikom bratu’ u Moskvi. Ovaj Putinov poziv neodoljivo podseća na taj Staljinov poziv, mada se na tom nivou analogija možda i završava“, kaže Stojadinović.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. marta

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.