Tači želi da uvede vanredno stanje na Kosovu, Kurti nije saglasan, kaže da je to “ekstremna odluka”

0

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će danas predložiti Skupštini uvođenje vanrednog stanja na celoj teritoriji Kosova zbog pandemije korona virusa.

On je na konferenciji za medije posle sastanka Saveta za bezbednost Kosova rekao da je posle razgovora o aktuelnoj situaciji izazvanoj koronavirusom odlučio da na osnovu ustavnih ovlašćenja tokom današnjeg dana predloži Skupštini Kosova uvođenje vanrednog stanja.

Skupština Kosova je prema Ustavu Kosova ovlašćena za uvođenje vanrednog stanja i o tome će se odlučiti na vanrednoj sednici koja može biti održana sutra.

Za uvođenje vanrednog stanja potrebne su dve trećine glasova ukupnog broja poslanika kosovskog parlamenta, u konkretnom slučaju najmanje 80 poslanika treba da glasa za tu odluku.

Zamenik premijera Kosova Haki Abazi izjavio je sinoć da se premijer Aljbin Kurti ne slaže sa predlogom predsednika Hašima Tačija da se zbog pandemije korona virusa na Kosovu uvede vanredno stanje i da mu je to saopštio na sednici Saveta za bezbednost Kosova.

Abazi je rekao da premijer ocenjuje da se radi o ekstremnoj odluci koja nije potrebna jer su institucije Kosova do sada preduzele sve mere prevencije korona virusa za šta su dobile pohvale međunarodnih predstavnika i od američkog ambasadora na Kosovu.

Situacija je pod punom kontrolom i nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, rekao je Abazi.

Do sada je na Kosovu korona virusom zaraženo 19 osoba.

(Beta)