(Beta) – Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je povodom uvredljivih izjava ministara u vladi Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina o albanskim žrtvama nedavnog rata, da Srbija još nije promenila svoju fašističku politiku.

Tači je na Tviteru napisao da su izjave Dačića i Vulina o civilnim žrtvama koje je ubio Miloševićev režim, akcije koje podrivaju dijalog i napore za pomirenje.

„Uvredljive izjave Dačića i Vulina o civilnim žrtvama rata, koje je ubio Miloševićev režim, dokaz su da Srbija još nije promenila svoju fašističku politiku. Takve akcije štete dijalogu i podrivaju naše zajedničke napore za pomirenje“, napisao je Tači na Tviteru.

Zbog ovih izjava prethodno su reagovali predsednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani i Vlada Kosova.

Osmani je rekla da Vlada Kosova nikako ne treba da pregovara sa ljudima poput Ivice Dačića koji, kako je navela „skrivanjem zločina i pretnjama čine dvostruki zločin“.

Ona je na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva kosovskog parlamenta rekla da je dijalog Kosova i Srbije, umesto da služi za normalizaciju odnosa dve države, poslužio za „normalizaciju srpskih političara koji su bili deo režima Slobodana Miloševića“.

„Sa nekim poput Dačića koji u ovom trenutku otvoreno preti i skriva zločin, čime čini dvostruki zločin – Vlada Kosova apsolutno ne bi trebalo da pregovara“, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Dačić je otvoreno pretio Srbima „koji mogu ukazati na mesto gde se nalaze žrtve sa Kosova“.

Vlada Kosova danas je saopštila da „izražava duboko razočaranje“ izjavama visokih srpskih zvaničnika koji „otvoreno nastavljaju da pokazuju dubok nedostatak poštovanja prema žrtvama nedavnog rata na Kosovu“, kao i prema njihovim porodicama koje „decenijama i dalje očajnički traže rođake koje su otele srpske snage“.

U saopštenju se ocenjuje da „takve skandalozne izjave, osim što teško vređaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da je zvanični Beograd tokom svih ovih godina namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući mesta masovnih grobnica u kojima su završile stotine hiljada nevinih civila“.

„Vlada Kosova protivi se ovom političkom mentalitetu i očekujemo da međunarodna zajednica učini isto, posebno Evropska unija i SAD, kao nezamenljivi faktori u izgradnji mira i evroatlantske perspektive zapadnog Balkana“, piše u saopštenju.

Vlada Kosova navela je da je „odlučna da posvećeno radi za mirnu budućnost regiona“ i da će „nastaviti snažnu saradnju sa zapadnim saveznicima radi što brže integracije u veliku porodicu civilizovanih i demokratskih evroatlantskih zemalja, u kojoj nema mesta mržnji prema drugim nacionalnostima“.

Dačić je nedavno na televiziji Hepi rekao da neki Srbi „potkazuju“ i Albancima i Hrvatima „ričaju razne gluposti, pokazuju im gde su sahranjeni Albanci širom Srbije“, a da neki ljudi „iz Tužilaštva za ratne zločine sarađuju sa Albancima“.

Vulin je kritikujući izjave albanskog premijera Edija Rame u nekoliko saopštenja kosovske Albance nazvao „Šiptarima“.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-455-od-1-oktobra/

Komentara

  1. Bobby
    6. oktobra 2020. 08:27

    "Vulin je kritikujući izjave albanskog premijera Edija Rame u nekoliko saopštenja kosovske Albance nazvao “Šiptarima”." Шта би ту требало да буде проблем ? Они сами себе тако зову. "Shqipëri", odnosno "Republika e Shqipërisë".

  2. Bobby
    6. oktobra 2020. 08:39

    Убица, терориста, сецесиониста, сепаратиста, нарко трафикант, трговац људским органима, ратни злочинац, ...прича некоме о фашистичкој политици ?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.