Tači: Reciprocitet uveden sinoć, to je nastavak Kurtijevih “patriotskih prevara” i pogrešna odluka

0
Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je sinoćna odluka Vlade Kosova o dodatnim merama reciprociteta u trgovini sa Srbijom nastavak “patriotskih prevara” odluka vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija donošenjem strateški pogrešnih odluka.

“Kosovo je steklo slobodu i državnost uz podršku Sjedinjenih Država i evropskih partnera, i samo uz tu podršku i partnerstvo budućnost će biti sigurna. Svako kršenje tih odnosa je pretnja državi i pretnja budućnosti Kosova”, napisao je Tači na “Fejsbuku”.

Tači je ocenio da je Kurti, pre no što ode s mesta premijera, nastavio da preduzima korake suprotne zahtevima i očekivanjima Sjedinjenih Američkih Država i EU, dovodeći u opasnost “sve što je postignuto i izgrađeno za više od dve decenije”.

Vlada Kosova održala je u subotu uveče sednicu na kojoj je odlučila da promeni i dopuni odluku o “postepenoj primeni reciprociteta”, kao principa u odnosima sa Srbijom.

Po objavi Vlade, izmenom prethodne odluke o trgovinskim odnosima sa Srbijom se uvodi zabrana korišćenja pratećih trgovinskih dokumenata uz poljoprivrednu i industrijsku robu u kojima su nazivi mesta i drugi elementi “suprotni Ustavu Republike Kosovo”, odnosno koriste se nazivi mesta na Kosovu, ali bez navođena naziva države, te se smatra da se “ne odnose na Republiku Kosovo” ili ako sadrže “bilo koji element koji negira nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Vlada ukazuje da “takva dokumenta neće biti prihvaćena, i uvoz robe uz njih neće biti moguć”.

Po odluci Vlade, Agencija Kosova za hranu i veterinarstvo treba da koristi naziv i grb Kosova u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

“Ekonomskim operaterima iz Srbije mora se obezbediti ulazna dozvola za svako vozilo s robom koja ulazi u Republiku Kosovo. Zahtev za dozvolu za ulazak podnosi se dopisom ili e-mailom Kancelariji za vezu Republike Kosovo u Srbiji”, kaže se u odluci Vlade.

(Beta)