Tači raspisao vanredne izbore za gradonačelnike srpskih opština na severu Kosova

0

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je izbore za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana.

Tači je, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, uzimajući u obzir pismo Ministarstva za administraciju lokalne samouprave i nakon procesa relevantnih konsultacija sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom, danas doneo odluku o raspisivanju vanrednih izbora za gradonačelnika u opštinama: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

U skladu sa ovom odlukom, vanredni izbori za gradonačelnike u ove četiri opštine Republike Kosovo biće održani 19. maja 2019. godine.

Tači je iznenada pre deset dana imenovao osam članova Centralne izborne komisije (CIK), među kojima i srpskog člana, a koja punih godinu dana nije bila funkcionalna.

Iznenadna odluka je usledila neposredno nakon javnog poziva američke ambasade u Prištini da Tači “odmah imenuje” članove ove institucije čiji je rad blokiran još početkom 2018, nakon isteka mandata bivšim članovima.

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova podneli su ostavke 27. novembra, što je dodatno zakomplikovalo situaciju nakon podizanja taksi na robu iz Srbije na 100 odsto i prošlonedeljnih hapšenja na severu, preneo je N1.